Synthesis of new sugar based monomers and an investigation of the thermal properties of their polymers
Yeni şeker kaynaklı monomerlerin sentezi ve bu monomerlerden elde edilen polimerlerin ısıl özelliklerinin incelenmesi
  1. Tez No: 371456
  2. Yazar: MERYEM KORUYUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM SALMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Monosaccharide, epoxy sugar, sugar based monomer, homopolymer, thermal properties
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Glukoz, mannoz, galaktoz ve fruktoz bol ve kolay bulunabilen doğal bileşiklerdir. Koruyucu gruplar kullanılmadan birçok şeker türevini sentezlemek mümkün olmadığı için öncelikle başlangıç maddeleri olarak diaseton türevleri [diaseton-D-glukoz (1), diaseton-D-mannoz (4), diaseton-D-galaktoz (6), diaseton-D-fruktoz (8)] literatüre göre sentezlenmiştir. C-3 (diaseton-D-glukoz), C-6 (diaseton-D-galaktoz), C-1 (diaseton-D-fruktoz) ve C-1 (diaseton-D-mannoz)′deki serbest hidroksil grupları epiklorohidrin (1-kloro-2,3-epoksipropan) ile "-O-(2′,3′-epoksipropan-1′-il) eter türevleri (3, 5, 7 ve 9), (epoksi şekerler), vermek üzere bazik ortamda reaksiyona sokulmuştur. Daha sonra, eterlerin (3, 5, 7 ve 9) epoksi halkası akrilik/metakrilik/sorbik asitler ile DMF içinde yeni şeker bazlı akrilik/metakrilik/sorbik monomerler (10, 11, 12, 13/ 14, 15, 16, 17/ 18, 19, 20, 21) vermek üzere açılmıştır. Son olarak şeker bazlı akrilat ve metakrilat monomerlerin, serbest radikal yöntemiyle 23, 25, 27, ve 29 (akrilat) ve 22, 24, 26, ve 28 (metakrilat) homopolimerleri elde edilmiştir. Polimerleştirme, AIBN başlatıcısı kullanılarak 70 oC′de DMF içinde gerçekleştirilmiştir. Tüm bileşiklerin yapıları IR, 1H-NMR ve 13C-NMR spektroskopileriyle aydınlatılmıştır. Tüm polimerlerin ısıl özellikleri TG, TGA ve DSC ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Glucose, mannose, galactose and fructose are abundant and sustainable natural compounds. As it is not possible to make many derivatives of sugars without using protective groups, first of all, diacetone derivatives [diacetone-D-glucose (1), diacetone-D-mannose (4), diacetone-D-galactose (6) and diacetone-D-fructose (8)] were synthesized according to the literature as starting compounds. The free hydroxyl groups on C-3 (diacetone glucose), C-6 (diacetone galactose), C-1 (diacetone fructose) and C-1 (diacetone mannose), were reacted with epichlorohydrin (1-chloro-2,3-epoxypropane) to produce "-O-(2′,3′-epoxypropane-1′-yl) ether derivatives (3, 5, 7, and 9), (epoxy sugars) in basic medium. Then, the epoxy ring of the ethers (3, 5, 7, and 9) were opened with acrylic, methacrylic and sorbic acids in DMF to produce the new sugar based acrylic/methacrylic/sorbic monomers (10, 11, 12, 13/ 14, 15, 16, 17/ 18, 19, 20, 21). Finally, homopolymerization of these sugar based acrylate and methacrylate monomers was performed, following free radical methods producing polymers 23, 25, 27, and 29 (acrylate) and 22, 24, 26, and 28 (methacrylate). The polymerizations were carried out using AIBN as an initiator at 70 oC in DMF. All the products were characterized by IR, 1H-NMR and 13C NMR spectroscopies. The thermal properties of all polymers were investigated by TG, TGA and DSC.