Açık deniz ağ kafeslerde (Ildırı-Çeşme) balık yetiştiriciliğinin su kolonu ve sedimentte oluşturacağı etkilerin belirlenmesi
The determination of the effects of off-shore net cage fish farming on water column and sediment (Ildiri bay - Çeşme)
- Tez No: 371457
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR EGEMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Marine Science, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Çeşme-Ildırı, açık deniz akuakültür, su-sediment kalitesi, çevresel etki, Çeşme-Ildırı, off-shore aquaculture, water-sediment quality, environmental impact
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma, Çeşme-Ildırı Körfezi civarında açık deniz ağ kafeslerde Sparus aurata (çipura) ve Dicentrarchus labrax (levrek) yetiştiriciliği yapılan balık çiftliğinin su kolonu ve sedimente olan etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. 10 Mayıs 2012-20 Şubat 2013 tarihleri arasında ağ kafeslerin civarında belirlenen altı istasyonun su kolonunda(yüzey, orta, dip suyu) örneklerinde Secchi-disk derinliği, su sıcaklığı, çözünmüş oksijen, % doygunluk (saturasyon), pH, tuzluluk, klorofil-a,organik madde, seston tayini, besleyici element analizleri, ve her bir istasyondan alınan sediment örneklerinde organik karbon ve yanabilen madde analizleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca ötrofikasyon riskini belirlemek amacıyla TRIX indeksi hesaplanmıştır. Ildırı-Çeşme Körfezi açık deniz ağ kafes balık çiftliği civarında saptanan altı istasyonda yapılan örneklemeler sonucunda; Secchi-disk derinliğinin 9,1-18,2 m, ,su sıcaklığının 14,8-24,9 °C, çözünmüş oksijenin 5,56-8,50 mg/L, doygunluğun %86,6-114 , pH'ın 8,09- 8,27, tuzluluğun ‰ 34,0-36,6, klorofil-a değerinin 0,02-1,99 µg/L, organik maddenin 109,02-189,6 mgKMnO4/L, seston miktarının 12,0-21,8 mg/L, nitrit azotunun 0,02-1,05 µg.at/L, nitrat azotunun 0,05-3,95 µg.at/L, amonyum azotunun 0,05-6,95 µg.at/L, fosfat fosforunun 0,08-1,43 µg.at/L, silisin 0,07-6,82 µg.at/L, sedimette karbon miktarının %0,03-0,82, sedimette yanabilen madde miktarının %4,36- 8,31, TRIX değerlerinin 1,87-3,13 arasında değişim gösterdiği tespit edilmiştir. Fiziko-kimyasal parametreler, besleyici elementler ve sediment analizleri sonucunda balık yetiştiriciliği yapılan açık deniz ağ kafes işletmesinin su kalitesinde belirgin bir olumsuz etki yaratmadığı, balık çiftliği civarında ötrofikasyon riskinin bulunmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to find out the effects of net cage fish farming of Sparus aurata (sea bream) and Dicentrarchus labrax (Europen sea bass) at off-shore fish farming area nearby Çeşme Ildırı Bay. In order to investigate the effects of the farm on the water column (surface-middle and deep water) and sediment, samples collected from the six stations around the farm were analysed. Samplings were performed at these stations between 10th May 2012 and 20th February 2013 seasonally. Secchi-disc depths, temperature, dissolved oxygen, saturation, pH, salinity, organic material, chlorophyll-a, seston, nutrients investigated on water samples. Trophic index (TRIX) values were calculated in order to determine the eutrophication tendency of the area. Organic carbon and burnable substances were investigated in the sediment samples. According to the results of the analyses, the values determined ranged between; 9.1-18.2 m for Secchi-disc depths, 12.0-21.8 mg/L for seston, 14.8-24.9 °C for temperature, 5.56-8.50 mg/L for dissolved oxygen, 86.6-114 % for saturation, 8.09-8.27 for pH, ‰ 34.0-36.6 for salinity, 109.02-189.6 mg KMnO4/L for organic material, 0.02-1.99 µg/L for chlorophyll-a,12.0-21.8 mg/L for seston, 0.02-1.05 µg.at/L for nitrite, 0.05-3.95 µg.at/L for nitrate, 0.05-6.95 µg.at/L for ammonium, 0.08-1.43 µg.at/L for phosphate, 0.07-6.82 µg.at/L for silicate, 0.03-0.82 %for organic carbon, 4.36-8.31 %for amount of burnable substances and 1.8-3.13 for TRIX. As a result of analyzes of physico-chemical parameters, nutrients and sediments, the off-shore net cage fish farming is not a significant negative effect on the water quality and there is not a risk of eutrophication in the vicinity of fish farming area were identified.