Örgü randımanı ve kalitesinin arttırılması amacıyla cağlık kondisyonlama sisteminin kurulması
Installation of creel conditioning system to improve the efficiency and quality of knitting process
  1. Tez No: 371465
  2. Yazar: FİLİZ YILDIRIMKARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU MARMARALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Conditioning, creel conditioning system, fault detection system, circular knitting machine, efficiency, quality of the fabric
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Ürün kalitesi ve üretimin verimliliği açısından örme işlemi sırasında bobinlerin belirli nem değerlerini sağlaması ve ortamda bulunan uçuntuların uzaklaştırılması büyük önem taşımaktadır. Çünkü düşük nem değerlerinde, iplikler kırılgan hale gelmekte, mukavemeti azalmakta ve dolayısıyla iplik kopuşları artmaktadır. Yine düşük nem oranlarında, ortamdaki pamukçuk ve uçuntuların bobinler üzerinde birikmesi ve ipliklerle beraber hareket etmesi ile iplik kopuşları artmakta ve hatta iğne kırılmalarına neden olmaktadır. Tüm bu olumsuz etkiler sonucunda, örgü fire oranları yükselmekte, maliyetler artmakta, verimlilik düşmekte ve ikinci kalite kumaş miktarı artmaktadır. Klasik örgü makinelerinde cağlıklarda havalandırma bulunmamaktadır. Teknolojik açıdan daha yeni makinelerde ise, uçuntuları uzaklaştırmak için makinenin ortasında bir pervane bulunmaktadır. Modern örgü işletmelerinde ortamın kondisyonlanması (gerekli nem ve sıcaklık değerlerinin sağlanması) için merkezi olarak üretilen buhar kullanılmakta ve uçuntular için yerler epoksi kaplanarak bir vakum emiş sistemi oluşturulmaktadır. Ancak örgü işletmelerinde ortamın tümüyle kondisyonlanması gerek yatırım, gerekse işletme maliyetleri açısından çok pahalıdır ve istenilen verimlilik yeterince sağlanamamaktadır. Ayrıca bu tip bir sistem uçuntu probleminin giderilmesinde bir dereceye kadar etkili olmakta ve bu sistemlerde özellikle bobinlerde istenilen nem değerlerinin sağlanması çok güç olmaktadır. Gerçekleştirilen bu çalışmada, tüm örgü dairesinin kondisyonlanması yerine, cağlıkların ayrı ayrı kondisyonlanması sağlayacak yeni bir sistem oluşturulmuştur. Böylece daha verimli ve ekonomik bir kondisyonlama ile daha verimli bir üretim mümkün kılınmıştır. Ayrıca, cağlık kondisyonlama sisteminin yanı sıra üretim verimliliğini artırmak ve raporlamak amacı ile hata tespit ve duruşların analizi için bir bilgisayar yazılımı geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Maintenance of certain humidity levels at bobbins and removal of fly from environment have a big importance for the production efficiency and product quality. Because of low humidity level in the climate of factory the yarn breakability increases, the strength of yarn decreases and finally yarn breakages increase. Further, low humidity is also resulted with accumulation of environmental fly on the bobbins which is responsible for breaking off yarn and needles. Finally the rate of waste and production cost increase because of low efficiency with increased production of second quality fabrics. Classical knitting machines have not a ventilation system at creels. Knitting machines which have relatively new technology contain a flywheel in the middle of the machine to remove of flying fibers. The steam that is centrally produced is used to provide optimum temperature and humidity and the ground is covered by epoxy to create a vacuum aspiration system for dusts in modern knitting factories. However, conditioning of whole environment in a knitting factory is an expensive approach for both investment and the management costs and further could not allow satisfying production efficiency. In addition, this system is not satisfy to solve fly problem and to control desired humidity at bobbins. In this study a new creel system which is separately conditioning is designed rather than conditioning of a whole knitting room. This system provides more efficient production by more effective and economic conditioning. Besides this creel conditioning system, an error detection system has been developed for analyzing and documenting errors and machine pauses to improve productivity.