Modeling, simulation and optimization of solar assisted absorption cooling systems under uncertainty
Güneş enerjisi destekli soğutma sistemlerinin modellemesi, benzeşimi ve belirsizlik koşullarinda optimizasyonu
- Tez No: 371485
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ ÖZÇELİK, DOÇ. DR. FATMA ZEHRA ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yaşam Döngüsü analizi, absorpsiyonlu soğutma, güneş enerjisi destekli soğutma, Eko-indikatör 99, GAMS, Matlab, Aspen Plus, Life cycle assessment, absorption cooling, solar assisted cooling, Eco-indicator 99, GAMS, Matlab, Aspen Plus
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu tezin amacı güneş enerjisi destekli absorpsiyonlu soğutma sistemlerinin modellenmesi ve maliyet ve çevreye olan etkilerinin en aza indirilerek optimum çalışma koşullarının belirlenmesidir. Çevreye olan etkinin belirlenmesinde“Yaşam Döngüsü Analizi”metodolojisi izlenmiş olup, çevreye etkinin hesaplanmasında Eko-İndikatör 99 Sistemi ve ilgili alt etki kategorileri temel alınmıştır. Bu problem biri absorpsiyon döngüsü, diğeri güneş enerjisi ile ısıtma yapılan güneş panelleri sistemi olmak üzere iki sistemi içermektedir. Daha önce modellenmiş ve GAMS (General Algebraic Modeling System) ortamında çözülmüş olan problemin modeline, bu tez kapsamında çevre etkileri ile ilgili denklemler eklenerek detaylı bir çevre analizi yapılmıştır. Ayrıca, MATLAB ve ASPEN Plus programları kullanılarak absorpsiyon sistemine ait matematik model problemi çözülmüştür. GAMS ile yapılan çözümde“Generalized Reduced Gradient”, MATLAB ile yapılan çözümde ise Genetik Algoritma ve fmincon (constrained non linear minimization) çözücüsü kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This report addresses the optimal design of solar assisted absorption cooling systems and corresponding operating conditions considering total cost and environmental concerns. The environmental performance of the solar cooling system was determined using the Life Cycle Assessment (LCA) methodology. The Eco-indicator 99 metric along with its subdamage categories was also used in calculating the environmental impacts. The problem involves two different systems: absorption cycle and solar collectors system. The model was written before using the generalized algebraic modelling system (GAMS). The same model was used to integrate a broader environmental analysis. Additionally, in the scope of this thesis, the problem related to the absorption cycle itself was introduced in MATLAB and ASPEN Plus programs and the optimization was performed. Generalized Reduced Gradient (GRG) Method was selected for the solution in GAMS. In MATLAB, the problem was solved using Genetic Algorithm.