Depremde hasar görmüş yapıların ae-oran işleme analizi ile hasar seviyelerinin tespit edilmesi
Determination of damage level of concrete structures damaged by an earthquake with ae-rate process analysis
- Tez No: 371495
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİNEL ALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akustik Emisyon, AE-Oran İşleme Analizi, deprem hasarlı binalar, hasar tespiti, karot numune testi, Acoustic Emission, AE-Rate process analysis, earthquake damaged structures, damage level evaluation, core sample test
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Ülkemizin aktif bir deprem kuşağında bulunmasından dolayı özellikle son yıllarda birçok deprem felaketi yaşanmıştır. Bu felaketler sonucunda bir çok yapıda yıkılma veya hasarlar meydana gelmiştir. Deprem sonrasında hasar gören yapıların kurtarılıp kurtarılmayacağına bir an önce karar verilmeli ve buna göre gerekli tedbirler alınmalı veya güçlendirme işlemleri yapılmalıdır. Bu bağlamda, depremde hasar görmüş yapıların hasar seviyelerinin tespit edilmesi önemli bir konu olmuştur. Bu tezin konusu depremde hasar görmüş yapıların hasar seviyelerinin tespit edilmesidir. Bu tezde, 2001 Simav depreminde hasar görmüş yapıların taşıyıcı elemanlarından karot numuneler alınmıştır. Belirlenen amaç doğrultusunda, alınan karot numuneler laboratuar ortamında serbest basınç deneyine tabi tutulup, elde edilen verilere göre AE - Oran İşleme Analizi uygulanmıştır. Yapılan analizler doğrultusunda yapının hasar görmemiş durumundaki elastisite modülleri AE oran ve hasar parametreleri ile ilişkilendirmiş ve yapının hasar seviyesi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
For the past years, there have been many earthquakes in Turkey because of the fact that Turkey is located on a seismically active area. As a result of these earthquakes, there have been lots of structural failures or damages. After such an earthquake, it is crucial to check the damaged buildings to decide whether they are suitable for habitation or not. For this reason, it should be considered as soon as possible that which buildings must be emptied in order to minimize the risks. In this context, determining the damage level of buildings after an earthquake disaster is an important issue. The main objective of this study is to analyze and determine the damage level of buildings damaged by an earthquake. In this thesis, concrete core samples were taken from damaged concrete structures by 2011-Simav earthquake. A uniaxial compression test was conducted to these samples. Simultaneously, AE activities of these samples under uniaxial compression were collected. At the final stage, rate process theory was applied in order to estimate degree of damage of concrete structures.