Modeling the feedback dynamics between poverty and education opportunity
Yoksulluk ve eğitim fırsatı arasındaki geribildirim dinamiğinin modellenmesi
- Tez No: 371746
- Danışmanlar: PROF. DR. YAMAN BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Yoksulluk, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye de dâhil olmak üzere birçok ülke için kalıcı bir sorundur. Bu çalışma Türkiye' de son yıllarda temel sosyoekonomik bir sorun olarak kabul edilen, çalışan yoksullar arasındaki“yoksulluk kısır döngüsü”ile ilgilidir. Çalışmanın amacı, iki düzeyde tanımlanmıştır. İlk olarak; tez, yoksulluk ve eğitim olanakları arasındaki etkileşimlerin modellendiği genel bir sistem dinamiği modeli oluşturmayı hedeflemiştir. Oluşturulan modeldeki temel soru yoksulun gelecek nesillerde de yoksul kalıp kalmayacağıdır. Diğer bir deyişle, yoksullarda kuşaklar arası yukarı doğru sosyoekonomik hareketlilik olup olmadığı araştırılmaktadır. İkinci olarak, kurulan modelde çalışan yoksulluğunu azaltmak ya da çalışan yoksulluğu ile mücadele etmeyi amaçlayan bazı eğitim politikalarının incelenmesi amaçlanmıştır. Eğitimde özelleştirmedeki artış bu incelemenin merkezindedir, çünkü bu artış eğitimde fırsat eşitsizliği yaratarak çalışan yoksulluğu ile mücadele için önemli olan istihdam kalitesini etkilemektedir. Eğitim hizmetlerine ulaşılabilirlik ve eğitim olanaklarında eşitlik, istihdam piyasasındaki yüksek vasıflı işler için ön koşullardır. Türkiye'de eğitim kalitesinde büyük farklılıklar bulunmaktadır. Bu sebeple, işsizlik ve vasıfsız istihdam toplum için giderek daha karmaşık bir sorun olmuştur. Çalışmadaki modelin sonuçları, eğitim fırsatlarındaki eşitsizliğin, yoksulların yüksek kaliteli eğitim alarak yüksek vasıflı işgücüne dâhil olup yüksek maaşlı işlerde çalışmalarını imkânsızlaştırabildiğini doğrulamaktadır. Bu çalışma, eğitimdeki ve istihdamdaki fırsat eşitsizliğinin yoksulluk döngüsünün kırılmasına engel teşkil ettiğini göstermiştir. Son olarak, yoksulluk döngüsünün kırılmasında yardımcı olabilecek eğitim politikaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Poverty is a persistent problem for most countries, including the United States, the EU countries and Turkey. This study is about the“vicious circle of poverty”among the working poor in Turkey, which has been considered a fundamental socio-economic problem in recent decades. The purpose of this study is defined at two levels. First, the thesis aims to build a generic system dynamics model of the interactions between the working poor and education opportunities. The biggest question is whether the poor will remain poor in following generations. In other words, whether there can be upper intergenerational socioeconomic mobility among the poor. Secondly, the model seeks to examine some of the policy options related to education aimed at alleviating or combating working poverty. The rise in privatized education is at the center of this study since the inequality in education opportunity has a vital influence on quality of employment, which is critical to tackling working poverty. The high capability to reach education services and equality in education opportunities are pre-conditions for high-skilled jobs. There is a huge discrepancy in the quality of education in Turkey. As a result, unemployment and unskilled employment have been an increasingly complex problem for the society. The results of the model verify that inequality in education opportunity can make it impossible for the poor to reach high-quality education services; hence suppressing the opportunity to join highly skilled and highly paid labor markets. The study shows that the lack of opportunity for better education and employment, in turn prevents the poor breaking the“circle of poverty”. Finally, the study investigates which educational policies can potentially help the poor break this vicious cycle.
Benzer Tezler
- Design of steering wheel force feedback system with focus on lane keeping assistance applied in driving simulator
Şerit takip sistemi merkezli direksiyon üzerinde kuvvet geribesleme sistemi tasarımı ve sürüş simülatörüne uygulanması
ABOLFAZL TAHMASEBI INALLU
Yüksek Lisans
İngilizce
2014
Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiElektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MÜŞTAK ERHAN YALÇIN
- Modeling the dynamics of a food product life cycle for a given age group
Belirli bir yaş grubuna yönelik bir gıda pazarının ürün yaşam eğrisi dinamiklerinin modellenmesi
DERYA SEYMAN
Yüksek Lisans
İngilizce
2006
Endüstri ve Endüstri MühendisliğiBoğaziçi ÜniversitesiEndüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. YAMAN BARLAS
- Üç avcı tek av modelinin caputo kesirli türevi ve geri besleme kontrol değişkeni ile analizi
Analysis of three predator-one prey model with caputo fractional derivative and feedback control
SARE SAĞLAM
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
MatematikSakarya ÜniversitesiMatematik Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ÖMER FARUK GÖZÜKIZIL
- Karakteristik oran atama yöntemi ile kaskad kontrolör tasarımı
Cascade controller design using characteristic ratio assignment method
AHMET CAN ERDEM
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİstanbul Teknik ÜniversitesiKontrol ve Otomasyon Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MÜJDE GÜZELKAYA
- Sabit kanatlı İHA için uyarlamalı daldırma ve değişmezlik yöntemiyle sabit bozucuların kestirici tasarımı
Disturbance estimator design with adaptive immersion and invariance method for fixed wing UAV
BESTE SEZEN YILDIZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Mühendislik Bilimleriİstanbul Teknik ÜniversitesiKontrol ve Otomasyon Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. YAPRAK YALÇIN