Markerless augmented reality applications
İşaretçisiz eklenmiş gerçeklik uygulamaları
- Tez No: 371932
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER NEZİH GEREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arttırılmış Gerçeklik, Eklenmiş Gerçeklik, Bilgisayarlı Görü, Mobil Cihazlar, Android Ara yüz Yazılımı, SURF, Augmented Reality, Computer Vision, Mobile Devices, Android Software Interface, SURF
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Eklenmiş gerçeklik bilgisayarda oluşturulan bilgilerin gerçek zamanda gerçek dünya görünümüne eklenmesi işlemidir. Bilgisayar ortamında oluşturulan 3-boyutlu modellerin, animasyonların, videoların ve çeşitli sanal materyallerin gerçek dünyada arzu edilen hedef üzerine konumlandırılmasını sağlayan eklenmiş gerçeklik, gerçek dünyanın zenginleştirilmesini, daha faydalı ve işlevsel hale getirilmesine izin vermektedir. Bu tez de eklenmiş gerçeklik teknolojisinin nasıl çalıştığıyla ilgili bilgilendirmekte, uygulama alanlarına göre irdelemekte ve tarihten bugüne gelişimini özetlemektedir. Tez Android mobil cihazda çalışan, tamamen işaretçisiz eklenmiş gerçeklik uygulamasının tasarım ve geliştirilmesini sunar. Bu amaç doğrultusunda OpenCV bilgisayarlı görü kütüphanesi kullanılarak öznitelik çıkartma ve tanıma, SURF (hızlandırılmış gürbüz öznitelik çıkarım), işaretçisiz takip etme (doğal öznitelik izleme) gibi birçok bilgisayarlı görü tekniği kullanılarak çalışıldı. Bunun yanı sıra OpenGL (açık grafik kütüphanesi) kullanılarak 3-Boyutlu modelleme, doku giydirme, gölgelendirme vb. ve ayrıca Blender3D ile 3-boyutlu Wavefront OBJ model dosyaları oluşturuldu. Son olarak bu tezde, yukarıda bahsedilen yöntemlerden faydalanarak bir kaç uygulama sunulmuştur. İlk olarak eklenmiş gerçeklik mantığını anlamak için kamera kalibrasyonu, poz izleme ve işaretçi bazlı eklenmiş gerçeklik uygulamaları üzerinde çalışıldı, sonrasında algoritmanın hedef izleme kısmı için Vuforia SDK kullanılarak Android mobil cihaz üzerinde işaretçisiz eklenmiş gerçeklik uygulaması geliştirildi.
Özet (Çeviri)
Augmented Reality (AR) is the process of adding virtual computer generated information on view of a physical real-world environment in real-time. AR, which allows adding 3-dimensional models, animations, videos and various virtual materials which are generated in computer environment to be positioned on desired targets in the real world, allows for enabling and enriching the real world more functional and beneficial. In this thesis explains how AR technologies work, expresses and explains fields of application and gives a summary from history to present time and also presents a real-life demonstration of Mobile device-based AR. Thesis presents contributions for design and development of a fully working Markerless Augmented Reality Application that works on Android Mobile devices. For this purpose, were studied on several computer vision techniques such feature extraction-detection, SURF (Speeded Up Robust Features), Markerless tracking (Natural feature tracking) by using OpenCV Computer Vision library. As well as, were done 3D modelling, texturing, shading etc. by using OpenGL (Open Graphics Library) and also creating Wavefront OBJ 3D model files via Blender 3D. Finally in this thesis, several applications are presented that make use of these methods which is mentioned above. Firstly camera calibration, pose tracking and marker based augmented reality applications were worked for understanding augmented reality idea, then a markerless augmented reality application were developed on android mobile device by using Vuforia SDK for target tracking part of algorithm.