Alaşehir yöresinde yetiştirilen bazı bitkiler için sulama zaman planlarının oluşturulması
Irrigation scheduling of some plants grown in Alasehir region
- Tez No: 371959
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ UL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Alaşehir Yöresi, sulama zaman planlaması, sulamanın programlanması, IRSIS, Alasehir Region, planning irrigation time, irrigation scheduling, IRSIS
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Ülkemizde sulu tarımdan beklenen üretim artışı istenilen düzeyde gerçekleşememektedir. Sulama projeleri hazırlanırken belirli alanların sulanması amaçlanmakta, ancak alanların sulanmasında değişen koşullara ilişkin alternatif programlar hazırlanmamaktadır. Oysaki sulamadan beklenen yararın ve verim artışının sağlanabilmesi, her şeyden önce, bitkinin suya gereksinim duyduğu zamanın, her sulamada verilecek su miktarının ve sulama süresinin gerçeğe yakın olarak belirlenmesine bağlıdır.“Sulama Zamanının Planlanması”olarak adlandırılan bu işlem, gerek su kaynaklarının tüm bitki gelişimi süresince yeterli olduğu yörelerde ve gerekse su kaynaklarının kısıtlı bulunduğu durumlarda, sulama uygulamalarının en önemli öğesini oluşturmaktadır. Bu nedenle, çağımızda bitkisel üretimde su kullanımının etkin bir biçimde planlanması zorunlu duruma gelmiştir. Bu çalışmada, büyük bir tarım potansiyeline sahip olan Gediz Havzası içerisinde yer alan Alaşehir Yöresinde tarımsal üretim amaçlı yetiştirilen bazı bitkiler için sulama zaman planlaması yapılmıştır. Bu amaca yönelik olarak çalışmada, Gediz Havzası'nda yer alan Alaşehir Yöresi için referans bitki su tüketimi değerleri ve sulama zaman planları IRSIS bilgisayar yazılımı kullanılarak belirlenmiştir. Bu açıdan çalışmada elde edilen sonuçların yöre çiftçilerini sulama konusunda aydınlatacağı ve ilgili teknik elemanlara rehber olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, the production increase in irrigated agriculture is not at expected level. By irrigation projects it was aimed to irrigate some certain areas, but no alternative plans are existing for possible changes of conditions. However, expected benefit and production increase are dependent on determination of proper timing and duration of irrigation, and applying adequate amount of irrigation water to the plant. This activity called as“Irrigation Scheduling”is the most important component of irrigation practices either in water-abundant or in water- short regions. Irrigation activity without irrigation scheduling, prevents optimum usage of water in case of water shortage or exhibits negative effects of excessive water use in case of water abundance. For this reason, planning effective water use in crop production is inevitable. In this study, it is aimed to plan irrigation time for some plants grown in Alasehir Region where has a great agricultural potential. Reference evapotranspiration values were calculated by IRSIS software for some plants grown in Alasehir Region. It is known that the farmers are facing problems in irrigation especially in irrigation timing and amount of irrigation water to be applied. In this point of view, the results obtained in this study will guide the local farmers and technical staff in irrigation sector.