A study on the design of asymmetric gears for application in gear pumps
Dişli pompa uygulamaları için asimetrik dişli tasarımı üzerine bir çalışma
- Tez No: 372020
- Danışmanlar: PROF. DR. İMAM HÜSEYİN FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: evolvent düz dişli çark, asimetrik diş, Hertz temas gerilmesi, eğilme gerilmesi, sonlu elemanlar yöntemi, dış dişli pompa, involute spur gear, asymmetric teeth, Hertz contact stress, bending stress, finite element method, external gear pump
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez dış dişli pompa uygulamaları için asimetrik dişli tasarımı üzerine bir çalışma sunmaktadır. Asimetrik dişliler için bir model oluşturulmuş ve dişli özellikleri kullanılarak Hertz temas gerilmeleri analitik yaklaşım ile belirlenmiştir. Ayrıca, anlık debi denklemi türetilmiştir. Dişli modelinin oluşturulması ve Hertz temas gerilmesi ile anlık debinin hesaplanması işlemleri bu çalışmada geliştirilen bilgisayar programı ile otomatikleştirilmiştir. Oluşturulan modelin verileri kullanılarak, diş temas gerilmesi ve diş dibi eğilme gerilmesi değişimleri bir diş döngüsü boyunca belirli aralıklarla sonlu elemanlar analizleri ile araştırılmış ve analitik yaklaşımla elde edilen sonuçlarla kıyaslanmıştır. Ön yüzey kavrama açısı, arka yüzey kavrama açısı, profil kaydırma katsayıları, diş sayısı ve modül performans etkenleri olarak dikkate alınmış ve bu etkenlerin diş temas gerilmesi, diş dibi eğilme gerilmesi, debi ve debi dalgalanması üzerine etkileri belirli bir dişli pompa için elli farklı düz dişli çark çifti test edilerek araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis presents a study on the design of spur gears with asymmetric teeth in external gear pump applications. A model is generated for asymmetric gears and for the specified gear pairs, Hertz contact stresses are determined by using analytical approach. The instantaneous flowrate equation is also derived. The process of generating the gear model and calculation of the Hertz contact stress and instantaneous flowrate are automated with a computer program developed in this study. Using the data from the model, tooth contact stress and root bending stress variations during a mesh cycle at certain intervals are investigated by finite element analyses and compared with the results obtained from analytical approach. Drive side pressure angle, coast side pressure angle, profile shift coefficient, number of teeth and module were considered as the performance factors and the effects of these factors on tooth contact stress, bending stress, flowrate and flowrate fluctuation are investigated by testing fifty different spur gear pairs for a specific gear pump.