Kırşehir ili meyve sinekleri (Diptera:Tephritidae) faunası ve sistematiği üzerine araştırmalar
- Tez No: 372023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KÜTÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Meyve sinekleri, Tephritidae, Fauna, Sistematik, Gaziantep, Türkiye, Fruit flies, Tephritidae, Fauna, Systematic, Gaziantep, Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma 2012-2013 yılları arasında Kırşehir ilinden toplanan Tephritidae örneklerine dayanmaktadır. Araştırma bölgesi içerisinden toplanan 1019 adet örnekten Tephritidae familyasına ait 3 alt familyadan (Myopitinae, Tephritinae ve Terellinae) 12 cinse (Urophora, Acanthiophilus, Campiglossa, Euresta, Sphenella, Xyphosia, Tephritis, Chaetorellia, Chaeotostomella, Terellia, Oxyna, Orellia) ait, 36 tür Urophora affinis (Fraunfeld, 1970), U. aprica (Fallen, 1814), U. jaceana (Hering, 1935), U. quadrifasciata (Meigen, U. solstitialis (Linneaus, 1758), U. stylata (Fabricus, 1775), U. phalolepidis (Merz & White, 1991), U. tenuior (Hendel, 1910), U. terebrans (Loew, 1850), Acanthiophilus helianthi (Rossi, 1790), Campiglossa producta (Loew, 1844), Euresta bullans (Wiedemann, 1830), Oxyna flavipennis (Loew, 1844), Sphenella marginata (Fallen, 1814), Xyphosia miliria (Schrank, 1781), Tephritis cometa (Loew, 1840), T. dioscurea (Loew, 1856), T. formosa (Loew, 1844), T. frauenfeld (Hendel, 1927), T. hyoscyami (Linnaeus, 1758), T. postica (Loew, 1844), T. praecox (Loew, 1844), Chaetorellia carthami (Stackelberg, 1929), C. loricata (Rondani, 1870), C. succinea (Costa, 1844), Chaetostomella cylindrica (Robineau-Desvoidy, 1830), Terellia gynaecochroma (Hering, 1937), T. luteola (Wiedemann, 1830)), T. quadratula (Loew, 1869), T. ruficauta (Fabricius, 1794),T. serratulae (Linnaeus, 1758), T. tussilaginis(Fabricius, 1775), T. virens (Loew, 1846), Orellia stictica (Schrank, 1781), O. falcata (Scopoli, 1763) tespit edilmiştir. Çalışma bölgesi içerisinden bulunan alt familya, cins ve türler için bölgesel teşhis anahtarları hazırlanmıştır. Ayrıca türlerin morfolojik tanı ve karakterleri açıklanmış kanat ve aculeus resimleri, konukçu bitkileri verilmiş, çalışma alanı ve dünyadaki yayılış alanları bildirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study depends on Tephritidae samples collected from Kırşehir province during years of 2012-2013. During the study collected 1019 samples, 36 species Urophora affinis (Frauenfeld, 1970), U. aprica (Fallen, 1814), U. jaceana (Hering, 1935), U. quadrifasciata (Meigen, 1979), U. solstitialis (Linneaus, 1758), U. stylata (Fabricius, 1775), U. phalolepidis (Merz and White, 1991), U. tenuior (Hendel, 1910), U. terebrans (Loew, 1850), Acanthiophilus helianthi (Rossi, 1790), Campiglossa producta (Loew, 1844), Euresta bullans (Wiedemann, 1830), Oxyna flavipennis (Loew, 1844), Sphenella marginata (Fallen, 1814), Xyphosia miliria (Schrank, 1781), Tephritis cometa (Loew, 1840), T. dioscurea (Loew, 1856), T. formosa (Loew, 1844), T. frauenfeld (Hendel, 1927), T. hyoscyami (Linnaeus, 1758), T. postica (Loew, 1844), T. praecox (Loew, 1844), Chaetorellia carthami (Stackelberg, 1929), C. loricata (Rondani, 1870), C. succinea (Costa, 1844), Chaetostomella cylindrica (Robineau-Desvoidy, 1830), Terellia gynaecochroma (Hering, 1937), T. luteola (Wiedemann, 1830)), T. quadratula (Loew, 1869), T. ruficauta (Fabricius, 1794),T. serratulae (Linnaeus, 1758), T. tussilaginis(Fabricius, 1775), T. virens (Loew, 1846), Orellia stictica (Schrank, 1781), O. falcata (Scopoli, 1763), belonging to 12 genera (Urophora, Acanthiophilus, Campiglossa, Euresta, Sphenella, Xyphosia, Tephritis, Chaetorellia, Chaeotostomella, Terellia, Oxyna, Orellia), were recorded from 3 subfamilies (Myopitinae, Tephritinae and Terellinae) from the region. Identification keys for subfamilies, genera and species of the specimens collected from the region were constructed and morphological charecters of the species were presented together with the wings and aculeus illustrations. In addition, among these distribution of the species in the region and the world was stated.