Andy Warhol resimlerinde resimlerarasılık sürecinin incelenmesi
Analyzing the interpicturality process of Andy Warhol paintings
  1. Tez No: 372090
  2. Yazar: FEYZA ACIBUNAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. OKTAY KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, Resimlerarasılık, Andy Warhol, Pop Sanatı, Yenidenüretim, Postmodernism, Interpicturality, Andy Warhol, Pop Art, Reproduction
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Yazınsal alanda iki ya da daha çok metin arasındaki alışverişi belirtmek için kullanılan ?metinlerarasılık? kavramının farklı disiplinler içerisinde de kullanım alanı bulması, kavramın anlam ve kapsamını genişletmiştir. Özellikle sanat alanları arasındaki (resim, heykel, müzik, sinema, fotoğraf vb.) alışverişlerin postmodern olarak adlandırılan dönem içerisinde artması, metinlerarasılık kavramı ile ilgili yeni kavramları (resimlerarasılık, fotoğraflararasılık, müziklerarasılık vb.) ortaya çıkarmıştır. Bu doğrultuda metinlerarasılık bağlamında farklı disiplinlerin bir araya gelmesi ile yenidenüretim kavramı kullanım alanı bulmuştur. Daha önce yapılan bir çalışmanın alıntılanması, taklit edilmesi sonucu yeni bir yapıt elde etme işlemi olan yenidenüretim işlemi ile birçok sanatsal biçim, yinelenerek yeni bir bağlama taşınmaktadır.Bu çalışma kapsamında resimler arasındaki alışverişleri belirtmek için ?resimlerarasılık? kavramı kullanılmıştır. İncelenen resimler ise postmodern dönemin çoksesli yapısına uygun biçimde yapıtlar üreten Andy Warhol'un yapıtlarından seçilerek sınırlandırılmıştır. Sanatçının yapıtlarında çoğunlukla resimlerarası alışveriş yöntemlerinden ?alıntı?, ?gönderme? ve ?pastiş? (öykünme) yöntemlerinin kullanılması nedeniyle çözümlemeler bu üç başlık altında incelenmiştir. Ayrıca Andy Warhol'un resimsel sürecinde resimlerarasılığın izlerinin yanı sıra, yapıtların anlamsal, biçimsel ve plastik verileri değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the using of intertextuality concept which is to specify the exchange between two or more texts in the field of literary, been expanded the meaning and the scope of this concept. During the period which called as postmodern, the exchange relations between the fields of art (painting, sculpture, music, cinema, photography etc.) has been increased. Therefore, new concepts about the intertextuality such as (interpicturality, interphotography, intermusic) has released. In this respect, within the context of different disciplines's combining, reproduction concept has found an area of usage. With the reprodcution process, quotations and imitations of a work previously done is providing the convey a new context to many artistic forms.In the scope of this study,“interpicturality”concept has been used to specify the exchange between the pictures. Analyzed paintings has been limited in accordance with the polyphonic structure of postmodern period which selected from Andy Warhol's artworks. Because of the using“quote”,“reference”and the pastiche (emulation) in artist's paintings, analyzes of the study are examined under these three headings. Also, addition to traces of interpicturality of Andy Warhol's pictorial process, semantic, formal and plastic datas of artworks has been worked to evaluate.