Selma Gürbüz resminde gölge kullanım
Use of shadows in Selma Gürbüz artwork
- Tez No: 843285
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FIRAT ARAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Selma Gürbüz, Türk Resmi, Gölge, Çağdaş Türk Sanatı, Silüet, Selma Gürbüz, Turkish Painting, Shadow, Contemporary Turkish Art, Silhouette
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma, resim sanatının önemli plastik unsurlarından biri olan gölgenin tarihsel evrimini ve farklı sanatçılar tarafından nasıl kullanıldığını araştırmaktadır. Gölge, bir nesneyi biçimlendirme ve üç boyutlu bir şekle dönüştürme sürecinde temel bir öğe olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmada da Batı ve Türk resim sanatında gölgeyi sıklıkla kullanan sanatçılar incelenmiştir. Batı sanatında William Bache, Picasso, Andy Warhol gibi isimlerin yanı sıra Türk resim sanatında Mehmet Siyah Kalem, Burhan Doğançay, Bilal Yılmaz ve Selma Gürbüz'ün eserleri detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Selma Gürbüz, gölge unsurunu el yapımı kâğıt üzerine siyah, kırmızı mürekkep ve fırça darbeleriyle çeşitlendirdiği çarpıcı figürlerle kullanmıştır. Çalışmanın odak noktalarından biri, Gürbüz'ün gölgeyi resimlerinde nasıl ele aldığını ve bu kullanımın resim tarihindeki yeri ve önemini belirlemektir. Diğer sanatçılarla karşılaştırıldığında Gürbüz'ün eserlerinde gölgenin iki boyutlu bir form olarak öne çıktığı ve figürlerin derinlik ve hacim kazandığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, Japon sanatçı Kumi Yamashita ve Amerikalı sanatçı Kara Walker gibi çağdaş sanatçılarla yapılan karşılaştırmalar, Gürbüz'ün gölgeyi benzersiz ve yenilikçi bir şekilde kullanışını vurgulamaktadır. Tüm bunlar çerçevesinde bu çalışma, gölgenin resim sanatındaki dönüşümünü inceleyerek Selma Gürbüz'ün eserlerinin bu dönüşüm içindeki önemini ve benzersiz katkılarını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the historical evolution of the significant plastic element of painting, shadow, and how it has been utilized by different artists. Shadow emerges as a fundamental element in shaping and transforming an object into a three-dimensional form. The study extensively examines artists who frequently employ shadow in Western and Turkish painting, including figures like William Bache, Picasso, Andy Warhol in Western art, and Mehmet Siyah Kalem, Burhan Doğançay, Bilal Yılmaz, and Selma Gürbüz in Turkish art. Selma Gürbüz employs the shadow element with striking figures diversified through handmade paper, black and red ink, and brush strokes. One focal point of the study is to determine how Gürbüz handles shadow in her paintings and the significance of this usage in the history of painting. Compared to other artists, it is observed that in Gürbüz's works, shadow stands out as a two-dimensional form, and figures gain depth and volume. Additionally, comparisons with contemporary artists such as Japanese artist Kumi Yamashita and American artist Kara Walker highlight Gürbüz's unique and innovative use of shadow. Within this framework, the study examines the transformation of shadow in the art of painting, elucidating the significance and unique contributions of Selma Gürbüz's works within this transformation.