Etfal Gazetesinin metin ve değerler eğitimi açısından incelenmesi
Analysis of Etfal Newspaper in aspect of text and values
  1. Tez No: 372129
  2. Yazar: ALİYE NUR ERCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERİFE AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Etfal, Sadakat, gazete, değer, Etfal, Sadakat, newspaper, value
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
1875 yılında İstanbul'da eski harfli çocuk gazetelerinden biri olarak yayımlanan Etfal, ilk resimli çocuk gazetelerinden biri oluşuyla da dikkat çekmektedir. Yayın hayatına Sadakat ismiyle başlayan gazete, yirmi üç sayıdan oluşmaktadır. Çalışmada Etfal Latin asıllı Türk alfabesine aktarılırken metinde yer alan değerlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tez, beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölümünde kavramsal çerçeveye yer verilmiştir. Değer kavramı açıklanmış, değerler eğitimi ve gazete ve dergilerin bu eğitimi aktarmadaki rolünden bahsedilmiştir. Çocuk gazete ve dergileri ile ilgili kısa bir bilgilendirme yapılmıştır. İkinci bölümde yöntem üzerinde durulmuştur. Çalışma tarama modelinde olup kullanılan yöntem doküman incelemesidir. Çalışma tüm evreni kapsamaktadır. Üçüncü bölüm Etfal'in genel özellikleri, çıkış amacı ve dil, yazım ve noktalamaya dair tespitlerimizin yanı sıra metinlerin içerdiği değerlerin tasnifinden oluşmaktadır. Dördüncü bölümde Etfal'in Arap asıllı Türk alfabesinden Latin asıllı Türk alfabesine aktardığımız tüm sayılarına yer verilmiştir. Beşinci bölüm ise sonuca ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
Eftal, which was published as one of the old letter child newspapers in İstanbul in 1875, also draws attention for being one of the first child newspapers with. The newspaper which has been called as Sadakat when it started to be printed has consisted of 23 issues. In this research, while Eftal has been translated to Turkish alphabet based on Latin, it is aimed to specify some values in the text. The thesis has five chapters. In the first chapter, conceptual framework has taken place. The concept of value has been explained and education of values and the role of newspapers and magazines on the transferring this education have been mentioned in the first chapter. A brief informing about child newspapers and magazines has been carried out. The method used in the thesis has been emphasized in the second part. The screening model has been used in this research and the tecnique is a document review. This study includes the whole population. The third chapter has consisted of general information of Eftal, the output aim and classification of the values in the text besides some detections about language, spelling and punctuation. The fourth chapter has included all the Eftal issues which have been translated from Turkish alphabet based on Arabic to Turkish alphabet based on Latin. The conclusion has been carried out in the fifth chapter.