Çocuk edebiyatı kapsamında Mehmet Güler'in eserleri üzerine bir inceleme
A study on Mehmet Guler's works in our literature of children
  1. Tez No: 372130
  2. Yazar: EMİNE GÜLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERİFE AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Edebiyatı, Çocuk Eğitimi, Mehmet Güler, Children's Literature, Children Education, Mehmet Güler
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 320
Özet
Çocuk edebiyatı ülkemizde, Tanzimat Dönemi'nden itibaren çeviri eserler yoluyla başlayıp Cumhuriyet Dönemi'nde hızlı gelişme göstermiş bir alandır. Avrupa ülkelerine nazaran gecikmeli olarak gelişen çocuk edebiyatı, ülkemizde özellikle 90'lı yıllardan itibaren büyük önem kazanmıştır. Çocuk psikolojisi ve çocukların gelişim dönemi özellikleri gibi etkenleri göz önünde bulunduran yazarlar da bu alana yönelik eserler vermeye başlamışlardır. Bu yazarlardan biri olan Mehmet Güler yetişkinler için yazdığı eserlerle tanınsa da çocuk edebiyatına kayıtsız kalamamıştır. Öğretmenlik mesleğinin verdiği duyarlılıkla çocuk edebiyatını çocuk eğitimine araç kılmış, çocuklara kazandıracağı davranış ve değerleri kurguları aracılığıyla sistemleştirmiştir. 1944 yılında Sivas'ta dünyaya gelen Mehmet Güler, eğitime önem veren bir ailenin çocuğudur. 1962'de Pamukpınar İlköğretmen Okulunu, 1964'te de Balıkesir Necatibey Eğitim Enstitüsünü bitirerek öğretmen olur. 1973'te yazdığı ilk öyküsüyle edebiyat dünyasına adım atar. Mehmet Güler'in 54 eserinden 37'si çocuklara yöneliktir. Bu durum da yazarın çocuk edebiyatı alanına ağırlık verdiğini göstermektedir. Çalışmada çocuk edebiyatına ilişkin kuramsal çerçeve oluşturulduktan sonra Mehmet Güler'in hayatı ve sanat anlayışı hakkında birincil kaynaktan bilgi toplamak üzere yazarla görüşme yapılmıştır. Araştırmanın kapsamlı kısmı olan Mehmet Güler'in Eserlerinde Çocuk Eğitimi bölümünde yazarın çocuk kitapları betimsel analiz yöntemiyle incelenmiş, çocuk eğitimiyle ilgili unsurlar tespit edilmiştir. Bu çalışma; Mehmet Güler'in ve eserlerinin tanınması; ayrıca yazarın çocuk edebiyatındaki yerinin belirlenmesi açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Children's Literature is a literary field which began from the Tanzimat Period via translated and adapted works and enhanced rapidly in the literary period of Turkish Republic. Children's Literature in Turkey, which showed a bit slower and later development when compared with European countries, gained great importance in our country especially during 1990s and from that time on. Writers who considered the factors and the effects such as children's psychology and the development characteristics of children began to bring out the works intended for this field, as well. Mehmet Güler, regarded as one of these writers, couldn't help dealing with Children's Literature even though he is reputed with his works for adults. With the sensitivity teaching profession gave to him, He thought Children's Literature to be a means of childhood education and systematically managed to implement the desired values and the desired behaviours via his fictions. Mehmet Güler was born in Sivas in 1944 as the son of the family who cared about education. He graduated from Pamukpınar Primary Teacher Training School in 1962 and from Balıkesir Necatibey Institute of Teacher Training in 1964. Therefore, he became a teacher. Then, he took a significant step into the literature world with his first story in 1973. 37 of 54 works which he has written up till now are intended for children. This situation reveals that he is more engaged in Children's Literature. The interview has been conducted with the writer, so that the first hand information about the life and the artistical understanding of Mehmet Güler can be obtained from the primary sources, after a theoretical framework about Children's Literature has been built in this study. His books intended for children have been studied with the method of descriptive analysis in the section of Children Education In The Works Of Mehmet Güler which is a comprehensive part of the study and the elements regarding the children education have been detected. This study attaches great importance to the field of Literature in the sense that Mehmet Güler together with his works can be recognized and his status in the field of Children's Literature can be determined.