Zorunlu-kademeli eğitim sisteminde 1. sınıf öğrencilerinin sahip olmaları gereken yeterliliklerin sınıf öğretmenleri ve velilerin görüşleri çerçevesinde değerlendirilmesi
1. grade students in obligatory, graded education system and evaluation of proficiencies they need to have in frame of classroom teachers' and parents' opinions
  1. Tez No: 372143
  2. Yazar: MUSTAFA AYTEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIL SÖNMEZ EKTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zorunlu-kademeli eğitim, yeterlilik, ilkokul birinci sınıf, Obligatory-graded education, proficiencies, first grade in primary school
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu araştırmada, zorunlu-kademeli eğitim sisteminde okula başlayacak çocukların; okula hazır olma durumları ve çocuklarda bulunması gereken becerilerin ve yeterliklerin neler olması gerektiği konusuna sınıf öğretmenlerinin ve ailelerin görüşleri ışığında farklı bir bakış açısıyla bakabilmek ve okula başlama kriterlerine ilişkin öneriler getirmek amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2012-2013 öğretim yılında Konya ili Hadim ilçesindeki öğrenci velileri ve sınıf öğretmenleri, araştırmanın örneklemini ise yine Konya ili Hadim ilçesindeki öğrenci velilerinden ve sınıf öğretmenlerinden seçilen 44 sınıf öğretmeni ve 372 öğrenci velisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak anket ve görüşme formları kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen“Öğrenci Okula Hazır Oluş Değerlendirme Ölçeği”(Öğretmen – Veli) oransız küme örnekleme yöntemiyle araştırmanın örneklem grubunda yer alan sınıf öğretmenleri ile öğrenci velilerine uygulanmıştır. Yine araştırmacı tarafından açık uçlu sorulardan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Görüşme formu 15 sınıf öğretmeni ve 15 veli(ebeveyn) ile yürütülmüştür. Katılımcılardan elde edilen veriler araştırmacı tarafından kodlanmış, SPSS 16.00 Windows paket programına aktarılarak analiz edilmiştir. Ölçeğin faktör yapısını belirlemek için faktör analizi uygulanmıştır. Geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Veli ve öğretmenlerin ölçekten aldıkları puanlara ilişkin“t”testi, öğretmenlere ve velilere ilişkin verilere ise Tek Yönlü Varyans Analizi yöntemi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğretmenler ve ebeveynler hazır bulunuşluğu; çocukların ilkokul 1. sınıfın gerektirdiği yeterlilik ve becerileri yerine getirebilme, yeterli derecede olgunluk olarak tanımlamışlardır. Hazır olan çocuğun okula erken başlamasının çocuğu olumlu yönde etkileyeceğini belirtmişlerdir. Birinci sınıfa başlayacak çocuğun tüm gelişim alanlarına ilişkin hazır bulunuşluk düzeyinin yeterli olması gerektiğine ve sadece takvim yaşına bakılarak okula başlamaması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, looking at the subject, for children about to start school in obligatory-graded education system, which abilities and proficiencies children should have and offering suggestions about criteria for starting school are aimed in the light of classroom teachers' and families' opinions. Students' parents and classroom teachers in province Konya, district Hadim, in school year 2012-2013 constitute study's population, 44 classroom teachers and 372 students' parents chosen via method randomizing in province Konya, district Hadim constitute study sample. Questionnaire and interview forms are used as data collection tools.“Evaluation Scale for School Readiness of Student”(Teacher – Student's Parent) developed by the researcher was applied to classroom teachers and students' parents taking part in sample group through the method disproportionate cluster sampling. Also, semi-structed interview form consisting of open ended questions was applied by the researcher. Interview form was conducted with 15 classroom teachers and 15 parents. Data collected from the participants were coded by the researcher. It was analyzed by transferring in packaged software Windows SPSS 16.00. Factor analysis was applied in order to determine factor structure of the scale. Test“t”was applied for points gained by parents and teachers and the method one-way analysis of variance was applied for teachers and parents. In conclusion of the study, teachers and parents defined readiness as children's fulfilling abilities and proficiencies required in 1. grade of primary school, as adequate maturity. They pointed out that, early starting school influence child positively, who is ready. Requirement of enough readiness rating for child's all development fields about to start first grade and not-starting school by considering only chronological age were concluded.