Friedrich Christian Zauners 'Das Ende Der Ewigkeit' als ein familienroman
Friedrich Christian Zauner'in 'Das Ende Der Ewigkeit' isimli romanının aile romanı olarak incelemesi
  1. Tez No: 372150
  2. Yazar: SEVAL ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH TEPEBAŞILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Avusturya Edebiyatı, Aile romanı, Friedrich Christian Zauner, Austrian literature, Family novel, Friedrich Christian Zauner
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Friedrich Christian Zauner çağdaş Avusturya edebiyatında önemli bir yere sahip yazarlardan biridir.“Das Ende der Ewigkeit”başlıklı dört ciltten oluşan romanı onun yazarlık kariyerinde önemli bir dönüm noktasıdır. Bu çalışmada Fr. Ch. Zauner'in“Das Ende der Ewigkeit”isimli romanı aile romanı olarak incelenmeye çalışılmıştır. Romanda geçen aileler tespit edilmiş ve aile hayatları betimlenmiştir. Öncelikli olarak eşler ve diğer aile bireyleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Romanda anlatılan iki aile; aile yapısı, kadının rolü, sosyal ilişkiler, kişisel haklar, iletişimsel yapı ve maddi durum olmak üzere altı konu kapsamında gösterdikleri benzerlikler ve farklılıklar açısından mercek altına alınmıştır. İnceleme sonucunda, söz konusu romanın aile romanı olarak tasnif edilmesi hedeflenmektedir. Bu incelemeler içkin ve hermenitik yöntemlerine göre yapılmıştır. Romanda anlatılan iki aile birbirinden çok farklı özellikleri yansıtmaktadır. Birincisi tamamen geleneksel, ataerkil ve eski kurallara sıkı sıkıya bağlı aile yapısına sahipken ikincisi ise daha çok modern denilebilecek özellikler göstermektedir. Eşler birbirlerinin haklarını tanımakta ve kendilerini eşdeğer görmektedir. Roman, iki ailenin de anlatılan zaman boyunca (yaklaşık olarak 40 yıl) yaşadıkları değişimleri ve sorunları dönemim tarihi ve sosyal dönüşümleri ile örülü bir şekilde ele almıştır. Bu açıdan aile romanı olarak tasnif edilebileceğini söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Friedrich Christian Zauner is one of the authors, who has an important place in contemporary Austrian literature. His novel entitled“Das Ende der Ewigkeit”which consists of four volumes is an important turning point in his writing career. Fr. Ch. Zauner's novel“Das Ende der Ewigkeit”has been studied as a family novel in this study. In the novel, the families have been identified and their family life has been described. Firstly, the relationship between partners and other family members were examined. The two families described in the novel are examined in terms of their similarities and differences in six topics; family structure, the role of women, social relationships, personal rights, communicative structure and financial situation. After the examination, the novel is intended to be classified as a family novel. The data are analyzed using the methods of“werkimmanent”and Hermeneutics. The two families described in the novel reflect very different characteristics from each other. The first is purely traditional, has patriarchal family structure and it obeys to the old rules strictly while the second one could be called more modern. Partners recognize each other's rights and they see each other equivalent. The novel deals with the changes and the problems that the families have experienced for about forty years by taking account of the historical and social changes at that period. From this perspective it is possible to say that this novel can be classified as a family novel.