Aussenseiter in den grossen erzaehlungen Friedrich Ch. Zauners
Friedrich Ch. Zauner'in büyük romanlarındaki dışlanmış kişilikler
- Tez No: 261092
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Zauner Friedrich Ch, Dışlanma, Avusturya Edebiyatı, Zauner Friedrich Ch, Exclusion, Austrian Literature
- Yıl: 2010
- Dil: Almanca
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmayla Friedrich Ch. Zauner'in ilk dört Romanı olan ?Dort oben im Wald bei diesen Leuten ?, Scharade?, ? Bulle ? , Katzenspiele ? deki dışlanmışlık (Aussenseiter) olgusunu sosyolojik ve psikolojik açıdan bir bütün olarak inceledim. Her dört Romanın ortak özelliği dışlanmışlığın sevgiliye olan büyük aşktan dolayı gerçekleşmesidir. Sadece ? Bulle ? isimli romanda dışlanmışlık profesyonel bir sporcunun hırsızdan ileri gelmektedir.Katzenspiele incelediğim ilk romandır ve buradaki Jass karakteri sevgilisine (Gitt) olan aşırı kıskançlığı yüzünden hapse girer ve dışlanır. Fakat aynı kişi aşkından dolayı yine topluma uyumu yakalar. İkinci romanda Bulle lakaplı Heinrich bisiklet sporuna olan aşırı ilgisi ve sevdası yüzünden dışlanır. Üçüncü romanda bir ressamın (Bigusch) hastalanıp ölen eşinin kaderini kabullenememesinden ve ona hala aşık olup resimlerinde yaşatmaya çalışmasından dolayı dışlanmıştır. Son romanda ise bir Yugoslav işçi (Peter) yerel halktan bir kıza (Regine) aşık olması, hem kendi vatandaşları hem de yerel halk tarafından dışlanmasına sebep olur. Bu dışlanmışlık o kadar ileri gider ki öldürülmesine ve kimsenin bu cinayetle ilgilenmemesine sebep olur.Bu romanlardaki dışlanmışlık bildiğimiz kötü anlamdaki dışlanmışlık değildir. Yani kişiler kendi doğru bildiklerini yaptıklarından dolayı dışlanmışlardır.Friedrich Ch. Zauner Türkiye de özellikle Prof. Dr. Selçuk Ünlü tarafından incelenmiştir. Onun eserleri bize bu büyük yazarı sevdirmiştir ve kendisi hakkında araştırma yapmamıza önayak olmuştur. Önceleri sadece dram eserleri yazarken, şimdi romancıların âlemine giriş yapmıştır. Çünkü romanlarında doğayı daha güzel ve gerçekçi anlatabilmektedir.Zauner son yıllarda Avusturya edebiyatının yetiştirmiş olduğu en büyük edebiyatçılarındandır. Bu sebeple çalışmamda Avusturya edebiyatına da geniş olarak yer verdim.
Özet (Çeviri)
With this work, I analyzed the case ?exclusion? both view of psychology and sociology in Friedrich Ch. Zauner?s first four novells which are ?Dort oben im Wald bei diesen Leuten ?Scharade?, ? Bulle ?, Katzenspiele ?. Most common feature of all four novels is happening of exclusion because of being fall in love to a lover. Exclusion happens only in the novel ?Bulle? because of Professional sportsman?s desire.The first novel that I analyzed is Katzenspiele and the novel?s character Jass went to jail and was excluded because of his desire and being jealous of his lover (Gitt). But the same character in this novel adapted himself into society because of his love again. In the second novell the character Heinrich who has a nickname ?Bulle?, was exluded because of his desire and his love about cycling sport. In the third novel, an artist (Bigusch) was excluded because of he couldn?t accept the fate of his wife who has died and because of he still loves her. In last novel that I analyzed, a Jugoslavian workman (Peter) felt in love to a local girl (Regine) and this caused him to be exluded by both his country?s people and local people.The exclusion in these novels has no bad meanings as we know. So, people were excluded because of they did they now as true.Friedrich Ch. Zauner was researched especially by Prof. Dr. Selçuk ÜNLÜ in Turkiye. His works made us to love this great writer and caused us to research about him. Formerly, he was writing drama, but now he entered into the world of novelists. Because, he can describe nature better and more realistic.Zauner is one of the greatest novelists who was grown by Austrian Literature. That?s why, I discussed Austrian Literature at my work detailed.