Yavaş geçişli animasyon tekniğinin öğrencilerin akademik başarılarına, motivasyonlarına ve akademik özyeterliliklerine etkisi
The effect of slowmation technic on academic success, motivation and academic self efficacy of the students
- Tez No: 372185
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji Eğitimi, Animasyon, Yavaş Geçişli Animasyon Tekniği, Akademik Başarı, Motivasyon, Akademik Özyeterlilik, Science and Technology Education, Animation, Slow Motion Animation (Slowmation) Technique, Academic Success, Motivation, Academic Self-Efficacy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Fen ve Teknoloji dersinde 'Yaşamımızdaki Elektrik', 'Dünya, Güneş ve Ay' ve 'Canlılar Dünyasını Gezelim, Tanıyalım' ünitelerinin yavaş geçişli animasyon tekniği ile işlenmesinin; ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına, motivasyonlarına ve akademik özyeterliliklerine etkisini incelemektir. Bu araştırma, 2012-2013 eğitim öğretim yılının II. döneminde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Antalya ilinde bulunan bir ilköğretim okulunda öğrenim gören 5. sınıf öğrencilerine on iki hafta (48 saat) boyunca uygulanmıştır. Araştırmada 5/A sınıfında öğrenim gören 25 öğrenci kontrol grubunu, 5/B sınıfında öğrenim gören 24 öğrenci deney grubunu oluşturmaktadır. Kontrol grubunda MEB'in kullanmakta olduğu ders kitaplarına göre ders anlatımı yapılmış, deney grubunda Yavaş Geçişli Animasyon tekniği uygulanmıştır. Araştırmada nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sürecinde Kazmazoğlu (2010) tarafından geliştirilen 'Yaşamımızdaki Elektrik Başarı Testi', araştırmacı tarafından geliştirilen 'Dünya, Güneş ve Ay Başarı Testi', 'Canlılar Dünyasını Gezelim, Tanıyalım Başarı Testi', Özerbaş (2010) tarafından geliştirilen 'Motivasyon' ölçeği, Öncü (2012) tarafından uyarlaması yapılan 'Akademik Özyeterlilik' ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen nicel veriler bağımsız grup t-testi, nitel veriler frekans hesabı ile analiz edilerek değerlendirilmiştir. Araştırmanın nicel veri analizlerine göre yavaş geçişli animasyon tekniği ile işlenilen derslerde öğrencilerin akademik başarı, motivasyon ve akademik özyeterlilik puanlarında artış olduğu görülmüştür. Akademik başarı puanları arasındaki farkın Canlılar Dünyasını Gezelim, Tanıyalım ünitesinde ve akademik özyeterlilik ölçeği alt boyutu olan eğitim kalitesinin deney grubu lehine anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Nitel veri analizleri de nicel analizleri destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Main aim of this research is to investigate effects of lecturing the units,“Electricity in Our Life”,“Earth, Sun and Moon”and“Let's Wander and Learn Alive World”, by slow motion animation technique on academic success, motivation and academic self-efficacy of 5th grade students. This research was performed for two weeks (48 hours) in 5th grade students in a public elementary school in Antalya at second semester of 2013-2013 academic years. In this research; control group is formed with 25 students of class 5/A, experimental group is formed with 24 students of class 5/B. In control group lecturing is done with lesson book of MEB, in experimental group lecturing is done by slow motion animation technique. Mixed research method which qualitative and quantitative research method both used is used in this research.“Electricity in Our Life Achievement Test”developed by Kazmazoğlu (2010),“Earth, Sun and Moon Achievement Test”and“Let's Wander and Learn Alive World Achievement Test”developed by researcher,“Motivation Scale”developed by Özerbaş (2010),“Academic Self-Efficacy Scale”adapted by Öncü (2012) and“Half-Structured Interview Form”developed by researcher are used in this research. Quantitative data is evaluated with independent group t-test, qualitative data is evaluated with frequency calculation. There has been observed an increase in students' academic success, motivation and academic self-efficacy through the courses that were taught via slow transition technique according to quantitative data analysis of the research. The difference between academic success points has been confirmed as meaningful on behalf of the experimental group of education quality, that is the sub dimension of academic self-efficacy scale, and in the unit of Let's Walk into the world of the living and Know them. Also, qualitative data analyses support the quantitative data analyses.