Yunan yükseköğretim kurumlarında Türk dili ve edebiyatı eğitimi
Turkish language and literature education in the universities of Greece
- Tez No: 372190
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN ARSEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yunan Üniversitelerinde Türkçe, Yunanistan'da Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi, Turkish in Greek Universities, Turkish Language and Literature Education in Greece
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Türkoloji çalışmaları dünyanın çeşitli yerlerinde çok eski tarihlerden beri yapılmaktadır. Avrupa'nın çeşitli üniversitelerinde kurulan Türkoloji kürsüleri, Türkçenin pek çok dönemine ışık tutmuş ve pek çok önemli çalışmaya önayak olmuştur. Türkoloji araştırmalarının yapılmasında önemli bir adım olan Türk dili dersleri, Avrupa'nın aksine Yunan üniversitelerinde yakın tarihte gündeme gelmiş ve eğitim programları oluşturulmaya başlanmıştır. Bunun şüphesiz sosyal, siyasal, kültürel, tarihsel pek çok nedeni vardır. Çalışmanın amacı, Yunanistan'daki Türk dili ve edebiyatı derslerinin akademik düzeydeki konumuna bakmak ve bir durum tespiti yapmaktır. Bu amaç doğrultusunda Yunanistan'daki üniversiteler, eğitim programlarına bakılarak taranmış ve ilgili bölümler tespit edilmiştir. Bilgiler internet ile diğer bazı kaynaklar aracılığıyla toplanmış ve elde edilen bulgular üniversite adlarının başlığı altında tek tek incelenmiştir. Araştırmanın evrenini, Yunan yükseköğretim kurumlarında, lisans düzeyindeki eğitim programlarında Türk dili ve edebiyatı dersleri veren; Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Atina Ulusal ve Kapodistrias Üniversitesi) - Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών (Türkoloji ve Çağdaş Asya Araştırmaları Bölümü), Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Trakya Demokritos Üniversitesi) - Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (Karadeniz Ülkeleri Dilleri, Edebiyatları ve Kültürleri Bölümü), Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Batı Makedonya Üniversitesi) - Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών Φλώρινας (Florina Balkan Araştırmaları Bölümü), Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ege Üniversitesi) - Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Akdeniz Araştırmaları Bölümü), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Makedonya Üniversitesi) - Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών (Balkan, Slav ve Doğu Araştırmaları Bölümü) ve Ιόνιο Πανεπιστήμιο (İon Üniversitesi) - Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (Yabancı Diller, Mütercim – Tercümanlık Bölümü) oluşturmaktadır. Örneklemini de yine aynı üniversitelerin aynı bölümleri oluşturmaktadır. Araştırma alanı Yunanistan ve araştırma dili Yunanca olması sebebiyle; üniversite, bölüm ve ders adları orijinal olarak sunulmuş, parantez içinde italik olarak Türkçe tercümelerine yer verilmiştir. Araştırma sonucunda, Yunanistan'da Türkoloji çalışmalarının henüz yeni yeni gelişmeye başladığı ve bu bağlamda, Türk dili ve edebiyatı ile ilgili en kapsamlı içerik ve ders programının Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών (Atina Ulusal ve Kapodistrias Üniversitesi)'da bulunan Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών (Türkoloji ve Çağdaş Asya Araştırmaları Bölümü)'da olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish studies in various places of the world have been ongoing since very ancient times. Established in various universities in Europe Turkish studies chairs, shed light to the different periods of Turkish and has led to many important studies. The provisions of Turkish Language classes are a major part of conducting Turkish studies. In contrast to Europe, the Greek universities, have been created Turkish studies in recent history and started to create curricula on the Turkish language. Certainly this has political, cultural and historical reasons. The main purpose of this study is to look at the place of Turkish Language and Literature courses on the academic level and to provide an overview of the situation. For this purpose, the research reviews universities in Greece have been scanned looking at their educational programs and identifying relevant departments. The information was collected through the internet and other secondary sources and the resulting findings were examined one by one under the title of universities' names. The content of the study is constituted by National and Kapodistrian University of Athens - Faculty of Turkish Studies and Modern Asian Studies, Democritus University of Thrace - Department of Language, Literature and Civilization of the Black Sea Countries, University of Western Macedonia – Balkan Studies, University of the Aegean - Department of Mediterranean Studies, University of Macedonia - Department of Balkan Slavic and Oriental Studies and Ionian University - Department of Foreign Languages, Translation & Interpretingthat have the courses of Turkish Language and Literature in higher education level in Greece. The sample consisted of the same sections of the same universities. The study place is Greece and the language of the research is Greek; because of that the names of the universities, the departments and the titles of the courses are kept in original and the translations are given by the author in Turkish in italic letters and in brackets. Finally, the study concludes that Turkish studies have only recently started to develop in Greece and therefore the most extensive content and course program is that one of the Faculty of Turkish Studies and Modern Asian Studies located in National and Kapodistrian University of Athens.