Hayat boyu öğrenme kurum yöneticilerinin hayat boyu öğrenmeye ilişkin algıları ve görüşleri
Administrators' perception and opinions of lifelong learning institution about lifelong learning
  1. Tez No: 372234
  2. Yazar: CAHİT KAVTELEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hayat boyu öğrenme, Hayat boyu öğrenme kurumları, HBÖ kurum yöneticileri, Milli Eğitim Bakanlığı, Metafor, Lifelong learning, lifelong learning institutions, LLL institution managers, Ministry of Education, Metaphor
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışma, hayat boyu öğrenme kurumları ve hayat boyu öğrenme kavramı temele alınarak yürütülmüştür. Araştırmanın amacı, HBÖ (Hayat Boyu Öğrenme) kurum yöneticilerinin HBÖ algılarını ve görüşlerini araştırmak ve bazı değişkenler açısından aralarındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada nicel ve nitel yöntemler birlikte kullanılmıştır. Araştırmanın nicel kısmı ilişkisel tarama modelinde desenlenmiş olup Doğan ve Kavtelek tarafından geliştirilen,“Hayat Boyu Öğrenme Algısı Ölçeği”veri toplama aracı kullanılmıştır. Nitel bölümde ise olgu bilim (fenomonoloji) deseni kullanılmış olup kurum yöneticilerinin HBÖ hakkındaki görüşleri metafor çalışması kapsamında değerlendirilmiştir. Bu bağlamda araştırma açıklayıcı desen kapsamında yapılandırılmıştır. İki araştırma yönteminin birlikte kullanılmasıyla konu ile ilgili daha kapsamlı ve derinlemesine bilgi edinilmesi, araştırma sonucunda daha güvenilir ve sağlıklı çıkarımlarda bulunulması amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'nün Nisan ve Mayıs 2014 tarihlerinde düzenlemiş olduğu“Yetişkin Eğitiminin Temel Prensipleri Çalıştayı”na Türkiye'nin bütün coğrafi bölgelerinden katılan 804 HBÖ kurum yöneticisi oluşturmaktadır. Nicel bölümden elde edilen verilerin analizinde dağılımın normal çıkmaması nedeniyle HBÖ kurum yöneticilerinin HBÖ algılarını betimlemek için Mann-Whitney U ve Kruskal -Wallis Testleri kullanılmıştır. Nitel bölümden elde edilen verilerin analizinde ise betimsel analiz, içerik analizi ve karşılaştırma tekniği kullanılmıştır. HBÖ ölçeği ve alt boyutları, seçeneklere göre kodlanan puan aralığı (SKPA) dikkate alınarak değerlendirildiğinde, çalışma grubundaki HBÖ kurum iv yöneticilerinin eğitime duyulan ihtiyaç, HBÖ kurumlarının nitelikleri ve kişisel gelişime duyulan ihtiyaç boyutlarını“Tümüyle Katılıyorum”düzeyinde; HBÖ kurumlarının faaliyetleri boyutunu“Katılıyorum”düzeyinde ve HBÖ ölçeğini toplamda 'Tümüyle Katılıyorum' düzeyinde değerlendirdikleri görülmüştür. Ayrıca HBÖ kurum yöneticilerinin HBÖ ölçeğine yönelik algılarında cinsiyet, kurum ve kıdem değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık tespit edilmezken yaş ve görev yapılan bölge değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Metafor çalışması ile hayat boyu öğrenme kapsamında görev yapan yöneticilerin HBÖ kavramı hakkında oluşturdukları metaforlar incelenmiştir. Veriler analiz edildikten sonra hayat boyu öğrenmeyi 36 yöneticinin (%27) zorunluluk olarak; 21 yöneticinin (%16) doğa ile çağrışım kurarak; 20 yöneticinin (%15) insan ürünü algısı geliştirerek; 17 yöneticinin (%13) insan yaşamı ile özdeşleştirerek; 11 yöneticinin (%8) sürekli bir olgu olarak; 11 yöneticinin (%8) insanda tedavi edici bir unsur olarak; 8 yöneticinin (%6) insan vücudunun bir organı olarak; 5 yöneticinin (%4) insanla özdeşleştirerek ve 4 yöneticinin (%3) ise insana yol gösteren bir kılavuz olarak değerlendirdikleri görülmüştür. Nitel ve nicel bulgular birlikte değerlendirildiğinde, HBÖ kurum yöneticilerinin gerek HBÖ ölçeğine vermiş oldukları cevaplar konusunda gerekse ortaya çıkan metaforlar bağlamında HBÖ hakkında olumlu algı ve görüşlere sahip oldukları söylenebilir. Bu durum ise nitel bulguların nicel bulguları desteklediği ve açıkladığı şeklinde yorumlanabilir. Araştırma kapsamında, 1. HBÖ kurum yöneticileri ile nitel çalışmalar yapılarak ilgili literatüre katkı sağlanması, 2. HBÖ kapsamında gerçekleştirilen eğitim faaliyetlerinin ülke genelinde daha yaygın hale getirilmesi, 3. Bireylere HBÖ'nin önemini kavratacak tanıtım çalışmaları yapılması, 4. HBÖ kurum yöneticilerinin özellikle yurt dışı eğitim programları ile donanımlarının arttırılması, 5. Uluslararası projeler aracılığıyla HBÖ faaliyetlerine yön verecek v çalışmaların yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out on the basis of lifelong learning institutions as well as the concept of lifelong learning. The purpose of the study is to explore LLL (Lifelong Learning) Institution managers' perceptions and opinions on LLL and to examine the relationship between them in terms of some variables. Quantitative and qualitative methods are used together in this research. The quantitative part of the study was designed in relational screening model and the“Lifelong Learning Perception Scale”developed by Doğan and Kavtelek was used for data collection. In the qualitative part, however, the phenomenology design was used and the opinions of institution managers on LLL were evaluated under metaphor study. This context was, on the other hand, structured under the descriptive research design. It was aimed to acquire more comprehensive and indepth knowledge on the subject through using a combination of these two research methods and to make more reliable and sound conclusions as a result of research. The research population of the study is composed of 804 LLL institution managers from all geographical regions of Turkey who have participated in the“Basic Principles of Adult Education Workshop”organized by Ministry of Education / General Directorate of Lifelong Learning in April and May 2014. Since the distribution was not found to be normal in the analysis of the data obtained from the quantitative section, Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests were employed in order to describe LLL institution managers' perception of LLL. However, descriptive analysis, content analysis and constant comparison techniques were employed in the analysis of the data obtained from the vii quantitative section. When the LLL scale and subscales are evaluated considering the score range encoded according to the options (SKPA), it was observed that the LLL institution managers in the research population evaluated the dimensions of the need for training, qualifications of LLL institution and the need for personal development at“I totally agree”level; the dimension of LLL institutions' activities at“I agree”level and the whole LLL scale at“I totally agree”level. In addition, while no significant difference was observed in LLL institution managers' perception of the LLL scale according to gender, institution and seniority variables, significant differences were determined according to the variables of age and the region where they serve. Through the study of metaphor, the metaphors created by the managers working within the scope of lifelong learning for LLL concept were thoroughly examined. After analyzing the data obtained, it was found that the lifelong learning was considered: as a necessity by 36 managers (27%); through establishing associations with nature by 21 managers (16%); through developing the perception of the human product by 20 managers (15%); through embracing with human life by 17 managers (13%); as a continuous phenomenon by 11 managers (8%); as a therapeutic factor for people 11 managers (8%); as an organ of the human body by 8 managers (6%); through embracing with people by 5 managers (4%) and as a guide showing people the way by 4 managers (3%). Considering the qualitative and quantitative findings are together, it is possible to say that LLL institution managers have positive perceptions and opinions about LLL both in terms of the responses given to LLL scale by them and in the context of emerging metaphors. This situation can, however, be interpreted as the qualitative findings support and explain the quantitative findings. Within the scope of this research, it is recommended to 1. contribute to the relevant literature by conducting qualitative studies with LLL institution managers, 2. make the training activities carried out under the LLL more viii common across the country, 3. conduct promotional activities which will help people to understand the importance of LLL, 4. increase educational competences of LLL institution managers particularly through overseas training programs, 5. conduct studies through international projects that will guide LLL activities.