İlkokul 1. sınıf 60-72-84 aylık karma yaş grubu çocukların öğrenim gördüğü sınıflarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin karşılaştıkları sorunlara ilişkin görüşleri
The problems of primary school teachers working at the classrooms where the first grade 60-72-84 months mixed age groups of children study
- Tez No: 372253
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. COŞKUN KÜÇÜKTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Karma yaĢ grubu, büyük yaĢ grubu, küçük yaĢ grubu, Mixed age group, older age group, younger age group
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu araştırmada, ilkokul 1. sınıf 60-72-84 aylık karma yaş grubu çocukların öğrenim gördüğü sınıflarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin karşılaştıkları sorunlara ilişkin görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Tarama modeline uygun olarak düzenlenen araştırmada aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır: 1. İlkokul 1. sınıf 60-72-84 aylık karma yaş grubu çocukların öğrenim gördüğü sınıflarda, sınıf öğretmenlerinin sınıf ve okul kuralları ve zamanı kullanma açısından karşılaştıkları sorunlara ilişkin görüşleri nelerdir? 2. İlkokul 1. sınıf 60-72-84 aylık karma yaş grubu çocukların öğrenim gördüğü sınıflarda, sınıf öğretmenlerinin sınıf ve okul kuralları ve zamanı kullanma açısından ortaya koyduğu görüşler, öğretmenlerin mesleki kıdemine, cinsiyete ve mezun oldukları okul türüne göre farklılaşmakta mıdır? 3. İlkokul 1. sınıf 60-72-84 aylık karma yaş grubu çocukların öğrenim gördüğü sınıflarda, sınıf öğretmenlerinin ilk okuma yazma öğretimi, matematik, hayat bilgisi, oyun ve fiziki etkinlikler, müzik, görsel sanatlar ve serbest etkinlikler dersinde karşılaştıkları sorunlara ilişkin görüşleri nelerdir? 4. İlkokul 1. sınıf 60-72-84 aylık karma yaş grubu çocukların öğrenim gördüğü sınıflarda, sınıf öğretmenlerinin ilk okuma yazma öğretimi, matematik, hayat bilgisi, oyun ve fiziki etkinlikler, müzik, görsel sanatlar ve serbest etkinlikler dersinde ortaya koyduğu görüşler, öğretmenlerin mesleki kıdemine, cinsiyete ve mezun oldukları okul türüne göre farklılaşmakta mıdır? Araştırmanın örneklemi, 2012-2013 eğitim öğretim yılında İstanbul ilindeki 8 ilçeden (Şişli, Bağcılar, Ataşehir, Esenler, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Sultangazi, Başakşehir) rastgele seçilen devlet okullarında, 1. sınıf 60-72-84 aylık karma yaş grubu sınıflarda görev yapan sınıf öğretmenlerinden oluşmuştur. Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen öğretmen görüşleri anketi ve demografik bilgiler formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerle ilgili yapılan analizlerde, ankette bulunan maddelere ilişkin öğretmen görüşleri yüzde ve frekans değerleri bulunarak belirlenmiştir. Anket formundaki maddelerden elde edilen verilerin cinsiyet dağılımına göre karşılaştırılmasında parametrik testlerden t testi kullanılmıştır. Öğretmenlerin görüşleri arasında, mesleki kıdem ve mezun oldukları okul türü değişkenlerine göre anlamlı fark olup olmadığını belirlemek için ANOVA, anlamlı fark olan sonuçlar için Scheffe ve Tamhane's T2 testleri yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular şunlardır: 1. Araştırma sonucunda katılımcıların büyük ölçüde, küçük yaş grubu çocukların sınıf ve okul kurallarını yeterince uygulayamadığı ve parmak kaslarının yeterince gelişmemiş olması nedeniyle yapılan etkinlikleri büyük yaş grubu çocuklardan daha geç tamamladığı görüşüne katıldıkları sonucuna ulaşılmıştır. Küçük yaş grubu çocukların sınıf ve okul kurallarını uygulayamadığı ve parmak kaslarının yeterince gelişmemiş olması nedeniyle yapılan etkinlikleri büyük yaş grubu çocuklardan daha geç tamamladığı görüşü, öğretmenlerin mesleki kıdemine, cinsiyete ve mezun oldukları okul türüne göre anlamlı farklılık göstermemiştir. 2. Araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin ilk okuma yazma öğretiminde karşılaşılan sorunlara ilişkin yanıtları, öğretmenlerin bu sorunlara katıldığı sonucunu ortaya koymuştur. İlk okuma yazma öğretimine ait sorunlardan, küçük yaş grubu çocukların sesleri tanımada, sesleri birleştirip hece, heceleri birleştirip kelime oluşturmada, verilen görseli yorumlamada, görselden anlam çıkarmada ve karışık olarak verilen resimlerdeki olayları sıralamada sorun yaşadığı görüşleri öğretmenlerin mesleki kıdemine göre; küçük yaş grubu çocukların dikkatini dinlediğine yoğunlaştıramadığı görüşü cinsiyete göre kadınların lehine anlamlı farklılık göstermiştir. Araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin ilk okuma yazma öğretiminde ortaya konulan sorunlara ilişkin görüşleri, öğretmenlerin mezun oldukları okul türüne göre anlamlı farklılık göstermemiştir. 3. Araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin, matematik, hayat bilgisi, oyun ve fiziki etkinlikler, müzik, görsel sanatlar ve serbest etkinlikler derslerinde karşılaştıkları sorunlarla ilgili maddelere verdikleri yanıtlara ait yüzde frekans değerleri, öğretmenlerin ortaya konulan bu sorunlara katıldığı yönde görüş bildirdiğini ortaya koymuştur. Öğretmenlerin matematik, hayat bilgisi, oyun ve fiziki etkinlikler, müzik, görsel sanatlar ve serbest etkinlikler derslerinde karşılaşılan sorunlara ait görüşleri, öğretmenlerin mesleki kıdemine, cinsiyete ve mezun oldukları okul türüne göre anlamlı farklılık göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the aim is to determine the opinions about the problems of primary school teachers working at the classrooms where the first grade 60-72-84 months mixed age groups of children study. The research regulated according to the survey model is to answer the following questions: 1. What are the primary school teachers' views on the problems in terms of classroom and school rules and use of time they encounter in classes where the first grade 60-72-84 months mixed age groups of children study? 2. In classes where the first grade 60-72-84 months mixed age groups of children study, do the primary school teachers' views about classroom and school rules and use of time differ according to their professional seniority, gender and types of school they have graduated from? 3. In classes where the first grade 60-72-84 months mixed age groups of children study, what are the primary school teachers' views on problems they encounter at teaching first reading and writing, maths, life sciences, game, physical activities, music, art and free activities? 4. In classes where the first grade 60-72-84 months mixed age groups of children study, do the primary school teachers' views about teaching first reading and writing, maths, life sciences, game, physical activities, music, art and free activities differ according to their professional seniority, gender and types of school they have graduated from? The research sample is composed of primary school teachers working at the classes of first grade 60-72-84 months mixed age groups in public schools selected randomly in 2012-2013 academic year from 8 districts in the province of Istanbul (Şişli, Bağcılar, Ataşehir, Esenler, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Sultangazi, Başakşehir). In the research, teacher opinion survey and demographic data form developed by the researcher have been used. In the analyzes obtained from the research data, teachers' views on the survey substances have been determined by finding the persentage and frequency value. T test of parametric tests has been used to compare the data obtained from survey substances according to gender range. In the opinions of teachers, to determine whether there is a significant difference according to variants of their professional seniority and types of school they graduated from, ANOVA was done, for the results with significant difference Scheffe and Tamhane's T2 tests were used. The findings obtained from the research include: 1. According to research result, participants to a large extent agreed that, the young age groups of children can't carry out the classroom and school rules well enough and due to the finger muscles not developed enough they complete the activities later than the older age groups. This opinion doesn't differ from significantly according to teachers' professional seniority, gender and types of school they graduated from. 2. The answers relevant to problems with teaching first reading and writing of primary school teachers participating the research reveal that teachers agree on these problems. The opinion that young age groups of children have difficulty in recognizing the sounds, making syllables by combining sounds and making words by combining syllables, intrepreting the visual, getting meaning from the visuals and sequencing the events in mixed pictures which are the problems with teaching first reading and writing differs from significantly according to teachers' professional seniority and the opinion that young age groups of children can't concentrate on what they listen differs from significantly according to gender in favor of women. The opinions of primary school teachers participating the research about the problems with teaching first reading and writing didn't differ from significantly according to types of schools they graduated from. 3. Percentage of frequency values belonging to the answers of primary school teachers participating the research relevant to substances about the problems with maths, life sciences, game and physical activities, music, art and free activities showed that teachers agreed on the problems. The opinions of teachers about the problems with maths, life sciences, game and physical activities, music, art and free activities didn't differ from significantly according to teachers' professional seniority, gender and types of school they graduated from.