Ortaokul öğrencilerinin yazılı anlatımda fiilimsi kullanma becerilerinin incelenmesi (İstanbul / Zeytinburnu ilçesi örneği)
The use of verbal in written expression of the middle school students (İstanbul/Zeytinburnu)
- Tez No: 372256
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LATİF BEYRELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ana Dili, Dil Bilgisi, Fiilimsi, Yazılı Anlatım, Mother Language, Grammer, Verbal, Written Expression
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırmada, ortaokul öğrencilerinin yazılı anlatımda fiilimsi kullanma becerilerini tespit etmek amaçlanmıştır. Bu çalışmada, aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır: 1. Ortaokul öğrencilerinin yazılı anlatımda fiilimsi kullanma sıklığında artan sınıf seviyesine göre farklılaşma var mıdır? 2. Ortaokul öğrencilerinin yazılı anlatımda fiilimsi kullanma sıklığında akademik başarıya göre farklılaşma var mıdır? 3. Ortaokul öğrencilerinin yazılı anlatımda fiilimsi kullanma sıklığında cinsiyete göre farklılaşma var mıdır? 4. Ortaokul öğrencilerinin yazılı anlatımda fiilimsi kullanma sıklığında sosyo-ekonomik seviyeye göre farklılaşma var mıdır? Araştırmanın örneklemini 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Zeytinburnu ilçesinde bulunan sosyo-ekonomik çevre bakımından 3 farklı grubu (üst, orta, alt) temsil eden okullarda öğrenim görmekte olan 1092 tane ortaokul öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmadan elde edilen verilerle ilgili analizler şöyledir: Öğrencilerin yazılı anlatımda fiilimsi kullanma sıklığını belirlemek amacıyla bağımlı değişkenin (fiilimsilerin kullanım sıklığı) bağımsız değişkenlerle (sınıf düzeyi, akademik başarı, cinsiyet, sosyo-ekonomik seviye) etkileşimi analiz edilirken t testi, varyans analizi, LSD istatistik teknikleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular şöyledir: Sınıf değişkenine göre öğrencilerin fiilimsi kullanma sıklığında 5. sınıf öğrencilerinin, 6, 7. ve 8. sınıf öğrencilerine göre daha az fiilimsi kullandığı; 6. sınıf öğrencilerinin 7. sınıf öğrencilerine göre daha az fiilimsi kullandığı; ancak 8. sınıf öğrencilerinin fiilimsi kullanımı ile 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin kullanımı arasında fark olmadığı görülmüştür. Akademik başarı değişkenine göre öğrencilerin fiilimsi kullanma sıklığında en çok fiilimsi kullanan öğrencilerin akademik başarısının yüksek; en az fiilimsi kullanan öğrencilerin ise akademik başarısının düşük olduğu görülmüştür. Cinsiyet değişkenine göre öğrencilerin fiilimsi kullanma sıklığında kız öğrencilerin fiilimsi kullanımının erkek öğrencilerden fazla olduğu görülmüştür. Sosyo-ekonomik seviye değişkenine göre öğrencilerin fiilimsi kullanma sıklığında üst gruptaki öğrencilerin fiilimsi kullanımının orta ve alt gruptaki öğrencilerden fazla olduğu; orta ve alt grubu temsil eden öğrencilerin fiilimsi kullanma sıklığında farklılık olmadığı görülmüştür. En çok kullanılan isim-fiil eki“-mA (f=2019)”, sıfat-fiil“-DIk (f=1331)”, zarf-fiil eki ise“-Ip (f=1337)”ekidir. Ortaokul öğrencileri sırasıyla: en fazla zarf-fiil (f=5378), isim-fiil (f=2694), en az ise sıfat-fiil eklerini (f=2465) kullanmıştır. 1092 öğrencinin toplamda kullandığı fiilimsi sayısı 10.537'dir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to identify the use of the verbal in written expression of the students. In this study, it is looked for an answer for the following questions: 1. Is there any differentiation of the verbal use frequency of middle school students in the written expression according to increased grade level? 2. Is there any differentiation of the verbal use frequency of middle school students in the written expression according to academic achievement? 3. Is there any differentiation of the verbal use frequency of middle school students in the written expression according to the gender? 4. Is there any differentiation of the verbal use frequency of middle school students in the written expression according to the socio-economic level? 1092 middle school students who studying in the schools where representing 3 different groups (top, middle, bottom) in terms of socio- economic environment and being in the district of Zeytinburnu constituted the sample of the study in the academic year 2012-2013. Analyses in accordance with the data obtained from the study are as follows: While it was analyzing the interaction of the dependent variable (frequency of verbal use) with the independent variables (grade level, academic achievement, gender, socio- economical level) in order to determine the verbal use frequency in the written expression of students, t-test, analysis of variance, LSD statistical techniques were used. The findings of the study are as follows: According to the class variable, it was observed that the verbals were used by 5th class students lower than 6th, 7th and 8th class students, by 6th class students lower than 7th class students, otherwise there is no difference between 8th class students and 6th and 7th class students in terms of the verbal use. According to the academic achievement, it was observed that the highest frequency of verbal use was in the students who their academic achievements were highest, and the lowest frequency of verbal use was in the students who their academic achievements were lowest. According to the gender variable, it was observed that the frequency of verbal use in the female students were more than the male students. According to the variable of social-economic level, it was observed that the verbal use of upper group students was more than the middle and sub-group students; and otherwise there was no difference between middle and sub-group students in the frequency of verbal use. The most commonly used verbal noun affix is“-mA (f=2019)”, participle affix is“-DIk (f=1331)”, adverbial affix is“-Ip (f=1337)”. Respectively, the middle school students used adverbials (f=5378), verbal noun (f=2694) at most and participles (f= 2465) at least. The total number of verbal which 1092 students used is 10.537.