Die bedeutung des einsatzes von handpuppen/spielfiguren im fremdsprachenunterricht bei kindern im alter von 3-5 jahren
El kuklaları ve oyun figürlerinin 3-5 yaş öğrencilerinin yabancı dil dersi uygulamasındaki yeri ve önemi
  1. Tez No: 372346
  2. Yazar: ARZU KASTNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERUZAN GÜNDOĞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, German Linguistics and Literature, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: El kuklaları, Erken yaşta Yabancı Dil Öğretimi, Tüm Fiziksel Tepki Yöntemi (Total-Physical-Response) -TPR, Hikâye Anlatı Yöntemiyle Öğretim ve Eylem Odaklı Öğrenim, Handpuppets, Foreign Language Education for Preschooler Ages, Total-Physical-Response –TPR, Training and Action Oriented Education by means of Narrative Storytelling Method
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Almanca Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu araştırma ile okul öncesi ve ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin yabancı dil eğitim ve öğretiminde kullanılan eğitim malzemelerinden biri olan el kuklaları vb. materyallerin derse kattığı etki ve kalıcılığının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma çerçevesinde çocukları özellikle motive ederek, derse aktif şekilde katılım- larını sağlayacak oyun figürlerinin çeşitliliği, bunların derste kullanım şekilleri ile hangi aşamalarda kullanılabileceği incelenmiştir. Oyun figürleri özellikle küçük yaş grubunda kullanılan yöntemler için de birer yardımcı materyal oluşturmaktadır. Buna örnek tüm fiziksel tepki yöntemi (Total-Physical-Res- ponse) –TPR– ve hikâye/öykü anlatı (Narrativer Ansatz) yöntemi verilebilir. Yabancı dil öğretiminde, geleneksel yöntemlerin aksine, farkına varmadan öğrenme (self directed learning) yönteminin küçük yaş grubu çocuklarındaki gerekliliği ve önemi yadsınamaz. Çocuklar böyle bir iletişimle doğal olarak dili işleyecek ve kullanmaya gayret edeceklerdir. Bu sayede, çocuklar ders ortamlarından çıkarak hedef davranışa ko- layca yönelebilecek ve erişi düzeyleri de artacaktır. Bu çalışmada, erken yaşta yabancı dil öğretiminde el kuklalarının ne ölçüde uygulandığı, açık uçlu bir ankete dayanan ampirik bir araştırma ile gösterilmeye çalışıl- mıştır. Bu uygulama, İstanbul'da birinci yabancı dil Almanca eğitim veren bazı ana- okulları ile ilköğretimin birinci sınıflarında ders veren Almanca öğretmenlerinin görüş ve tecrübelerini öğrenmeye yöneliktir. Yapılan anket ve araştırmalar sonucunda (el) kuklaları ile erken yaşta yabancı dil öğretiminin, küçük yaş çocuklarının bedensel ve psikolojik özelliklerine uygun bir öğrenme ortamı sağladığı, çocuğun derse olan ilgisini arttırdığı, oyun yoluyla öğretimi destekle- ği, hatta utangaç ve/veya çekingen çocukların da bu yöntemle derse katılımlarının arttığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate educational effect and memorability of course-education materials such as handpuppets, etc. as one of methods used for foreign language training of preschoolers and first class students of primary schools. Throughout these studies; diversity of toys, which especially motivate children and provide their active participation into the course, usage forms-methods of such figures in related courses and available usage stages have been determined. Toys become auxiliary materials for methods particularly used in Preschooler-Middle Childhood age groups. For instance“Total-Physical-Response”–TPR– and Narrative Storytelling(Narrativer Ansatz) methods can set good examples for this aim. On the contrary of traditional methods, Self Directed Learning Method's significance and necessity on foreign language education of Preschooler-Middle Childhood age groups is undeniable. By means of such a communication the said children shall naturally process the language and try to use it. Thus overcoming the difficulties of boring course environments, they easily canalise target behaviour and improve their access level. On the contrary of traditional methods, Self Directed Learning Method's significance and necessity on foreign language education of Preschooler-Middle Childhood age groups is undeniable. By means of such a communication the said children shall naturally process the language and try to use it. Thus overcoming the difficulties of boring course environments, they easily canalise target behaviour and improve their access level. In this study, it is tried to show how hand puppets are used for foreign language training in early childhood age groups in what extent by means of an empirical study based on an open-ended questionnaire. This application aims to gather opinions and experiences of german teachers who provide germany training for some kindergardens which give germany language education as first foreign language and for first classes of primary schools. Consequentially as a results of surveys, questionnaires and studies; it is observed that foreign language training by means of (hand) puppets in early age groups provides an appropriate education environment in accordance with physical and psychological features of such children, improves paying attention to the courses, supports education through games and furthermore increases shy and/or timid children's participation into the courses by this method.