İslam Ceza Hukukunda haddi gerektiren suçlarda devletin ve şahısların yetki alanları
Jurisdiction of goverment and individualals in penalties whose amounts are obvious in İslamic crown law
  1. Tez No: 372371
  2. Yazar: KENAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURTAZA KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Kamu Hukuku, Suç, Ceza
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
İslam hukukunda kişinin kendisine tanınan hak ve yetkileri bilmesi, hem kanun önünde kendisini savunması açısından hem de dini mesuliyet açısından önem arz etmektedir. Çünkü İslam hukukunda kişinin yaptığı yanlış sadece dünya hayatını değil âhiret hayatını da ilgilendirmektedir. Bundan dolayı Müslüman yaşantısının her alanında mutlaka dinin emir ve yasaklarını dikkate almak durumundadır. Müslüman şahıs namaz, oruç gibi ibadetlerinde hassas davrandığı gibi içtimaî hayata ait fiil ve hareketlerinde de aynı hassasiyeti göstermek zorundadır. Çünkü sosyal hayatta yaptığımız yanlışlar kul hakkına taalluk etmektedir. Kul hakkının affı ise bizzat helalleşme yoluyla gerçekleşmektedir. Bu da her zaman mümkün olamamaktadır. İslam hukukunun bir bölümünü de ceza hukuku oluşturur. Ceza hukuku içerisinde ise had cezalarının ayrı bir yeri vardır. Çünkü, bu cezalarda hem Allah hakkının hem de kul hakkının bulunmasının ve ceza tespitinin bizzat kanun koyucu tarafından belirlenmiş olmasının etkisi vardır. İslam hukuku fevrî hareketleri, töre cinayetlerini ve her türlü kanunsuz müdahaleleri uygun bulmamış ve şahıslara ceza infaz yetkisi tanımamıştır. İslam ceza hukukunda yargılama esas kabul edilmiş, yargısız infazlar, münferit hareketler ise cezalandırılmıştır. Bunu yaparken de meşru müdafaa ve zaruret hali gibi mazeretleri göz önünde bulundurarak, şahsında mağdur olamamasını esas almıştır. Sonuç olarak söylemek gerekirse; İslam hukuku, Kur'an ve Sünnete dayandığı için, tek taraflı mağduriyete izin vermeyen, insan fıtratına, akla ve mantığa en uygun hükümler vazetmiştir.
Özet (Çeviri)
In islamic law, it is important for a person to know his rights and authorities so as to justifiy himself before the law and because of religious responsibility.So in islamic law, the things you do is concern not only the life beforedeath but also the life afterdeath.For this reason muslims must take into account the religious orders and prohibitions in all areas of his life. Muslims must be sensitive about their behaviours in their social life as they do in worships such as Salaat and Fast.Because the faults that we do in social life concern to human rights.Forgiveness of human right is only possible with individually forgiving each other.This is not probable all the time. Inside islamic law,there is part about crown law.Exorbitance punishments are separate inside the crown law.Because in these punishments there are both God right and human right and there is an effect by reason of the detection is made by the lawmaker. Islamic law disapproves honour killings,impulsive actions and all kinds of illegal behaviours and it doesn't let individuals to do punishment execution.In islamic crown law is based on judging and extra judicial executions,sporadic behaviours are punished.It doesn't aggrieve individuals by taking into account states such as self-defence and necessity. Consequently; Islamic law preaches decretals which don't allow one-sided damnification and the most sensible and rational ones since it depends on the Koran and traditions. Key Worlds: Islamic Law, Puplic Law, Crime, Punishment