Büyük Türk Lügatında Elif harfi ile başlayan kelimelerle ilgili şiirler (C.I, S. 181-370)
The poems relating to words that begins with Eli̇f matter in The Great Turk Loghati (181–370 pp)
  1. Tez No: 372370
  2. Yazar: ARİF GÜRGEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hüseyin Kâzım Kadri, Büyük Türk Lügatı, Türk Dili, Türk Edebiyatı, Husain Kazim Kadri, Büyük Turk Loghati, Turkish language and Turkish literature
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Hüseyin Kâzım Kadri'nin Büyük Türk Lügatı adlı eserinin birinci cildinde 181-370. sayfaları arasında yer alan madde başı kelimelerinin kullanım örneği olarak zikredilen şiirlerin ele alındığı bu çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş Bölümünde Hüseyin Kâzım Kadri'nin hayatı anlatıldıktan sonra çeşitli ilim dallarıyla ilgili kaleme aldığı eserleri hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Birinci Bölümde, Büyük Türk Lügatı hakkında bilgi verilmiş, önemi üzerinde durulmuş, lügatın telifi esnasında takip ettiği metoda değinilerek eserde kullanılmış olan kaynak çeşitliliğine dikkat çekilmiştir. Büyük Türk Lügatı'nda çalıştığımız kısımda (Elif maddesi 181-370 sayfaları arası) şiirlerine yer verilen Osmanlı sahası şairleri ve bu şairlerin lügatta kullanılan şiirlerinin sayısı da bir tablo halinde bu bölümde sunulmuştur. İkinci Bölümde, Büyük Türk Lügatı'nın çalışmamıza konu olan kısmındaki Osmanlı sahası manzum Türk İslâm Edebiyatı metinleri ilgili madde başlığının altında Latinize edilmiştir. İlgili bölümde kullanılan manzumeleri ulaşabildiğimiz kaynaklardan tespit edebildiğimiz kadarı dipnotlarda gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the first volume of Husain Kazim Kadri Great Turk Loghati between 181 and 370 pages, this work of inspeted poems which told. By the examples of we of head articles consist of one introduction and two parts. In the general introduction, brief information about various science branches which he wrote was given after telling Husain Kazim Kadri's life story. In the first part information about“Great Turk Loghati”was given and emphasized its significance and the method followed during the glossary's copyright and stressed out the variety of source which used in the work. So far the part we have studied in“Great Turk Loghati”(Elif matter between 181-370 pages) poem of Ottoman field poets have their taken place and these poets has their poems which have used in the glossary have been presented as chart in this part. In the second part, Ottoman field verse Turk Islam Literature texts which are being the subject of our study“Great Turk Loghati”are latinized under the relevant senction sources we have acces to has been determined and has shown in the footnote.