Kur'ân'da af kelimesi ve affetmenin anlam alanı
The word forgiveness in Qur'ân and the semantic field of forgiveness
  1. Tez No: 372372
  2. Yazar: HÜSEYİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Affetme, Bağışlanma, İntikam, Kin(Hınç), Forgiving, Excuse, Revenge, Hate
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmamız, ilahî ve evrensel özellik taşıyan kutsal kitabımız Kur'ân'da af kelimesi ve affetmenin anlam alanını tahlil etmeyi amaçlamaktadır. Bağışlama kavramı temelde, dinlerin ve felsefenin ilgi alanına girmektedir. Bağışlama, dinlerin ilgi alanı bağlamında irdelendiğinde bir insanın ilahi bir varlık tarafından hangi koşullarda, niçin ve nasıl bağışlanacağı yönüyle ele alınmaktadır. Diğer yandan, daha çok felsefe ve psikolojinin ilgi alanına giren bağışlama ise bir bireyin kendisini incitmiş başka bir bireyi bağışlaması anlamı itibariyle ahlâkla bağlantılı olarak ele alınmaktadır. Bağışlamak hıncın (kin) zıddıdır. Af, korku veya çekingenlikten dolayı değil, gücü yettiği halde cezalandırmayan kimsenin ortaya koyduğu erdemli bir davranıştır. Elinden bir şey gelmeyenin, intikamdan vazgeçmesi tam olarak af sayılmaz.
Özet (Çeviri)
This study of us is intended to analyze the word forgiveness in Qur'ân and the semantic field of forgiveness. In the basic, the concept of forgiving is more related to interest of the philosophy and religons. In the context of religions, forgiving is undertaken in perspective of why, how and in which situations a person will be excused by the God. On the other hand, in the context of philosophy and psychology, forgiving is undertaken related wit morality. In the meanning of person's excusing the other one who has hurted him. Forgiving is the contrast of revenge(hate). Forgiving is a virtuous behaviour of a man, not because be is afraid and ashamed, but because he doesn't punish although he is strong enough. It can not be said the act of forsaking the revenge of someone who doesn't have any cahance as forgiving.