Türkiye'deki ekonomik aktörlerin yapı, süreç ve uygulamalarında güç faktörü ve güce bağımlılık
The power factor and dependence to power in the structures, processes and practices of economic actors in Turkey
  1. Tez No: 372388
  2. Yazar: OKTAY YAZICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELA ÖZKAN CANBOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: TÜSİAD, MÜSİAD, Örgütsel Güç, Politik Güç, Kaynak Bağımlılığı, TUSIAD, MUSIAD, Organisational Power, Political Power, Resource Dependence
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tez çalışması, Türkiye'deki geleneksel ekonomik aktörler ile (TÜSİAD'a üye olan büyük holdingler), özellikle 1980 sonrası kurulan yeni ekonomik aktörlerin (MÜSİAD'a üye olan dinci sermaye) yapı, yönetim ve girişimci davranışı (örneğin holding yapısı, sahiplerin yönetimdeki etkisi, profesyonelleşme düzeyi, siyasilerle ilişkiler, sermayenin kaynağı, farklı sektörlere yayılma gibi) açısından ne ölçüde benzerlik gösterdiği ve/veya farklılaştığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Faaliyetlerini sürdürmek için çevredeki kaynakları kullanan bu örgütlerin TÜSİAD ve MÜSİAD gibi birliklere neden ihtiyaç duydukları, kaynak bağımlılığı sorunlarını yönetmede nasıl bir yol izledikleri incelenmiştir. Bu tez çalışmasında literatür taramasına da geniş yer verilerek, bazı kavramların daha net anlaşılması sağlanmaya çalışılmıştır. Bu araştırmada nicel yöntemler kullanılmış ve TÜSİAD ile MÜSİAD'a üye olan firma bilgileri, bu firmaların kendi web sayfalarından ve TÜSİAD ile MÜSİAD'ın web sayfalarından elde edilmiştir. Çalışmada TÜSİAD ve MÜSİAD, örgütsel ve politik güç kullanmaları açısından da ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determine the similarities and/or differences between Turkey's traditional economic actors ( the big holding companies of TUSIAD ) and the new economic actors especially established after 1980 (religious capital, members of MUSIAD) in terms of structure, management and entrepreneurial behaviours (e.g. holding structure, owners' effect on management, the level of professionalism, relations with politicians, sources of capital, expanding in different sectors). It is tried to find out why the organisations that use the resources in their surroundings to carry on their activities need organisations such as TUSIAD and MUSIAD and what kind of path they follow to manage difficulties in resource dependence. In this study, quantitative methods are used and the information of companies which are members of TUSIAD and MUSIAD is obtained both from their own websites and from the websites of TUSIAD and MUSIAD. In the study, TUSIAD and MUSIAD are also examined thoroughly in terms of their utilization of organisational and political power.