Sosyal bilgiler 7.sınıf nüfus konusunun öğretiminde CBS'nin başarıya etkisi
The effect of GIS on the success in teaching the population subject i̇n social science lesson for grade 7
- Tez No: 372402
- Danışmanlar: PROF. MUSTAFA CİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Bilgi Teknolojileri, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Akademik Başarı, Nüfus Öğretimi, Social Studies, Information Technologies, Geographical Information Systems, Academical Success, Teaching Population
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tezin temel amacı, Sosyal Bilgiler Öğretiminde Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanımının öğrencilerin akademik başarısına etkisini belirlemektir. Araştırma 2013-2014 öğretim yılı güz döneminde, Giresun Merkez okullarından Mustafa Kemal ortaokulunda öğrenim gören 7. sınıflardan 25 öğrenciye uygulanmıştır.“Ülkemizde Nüfus”ünitesinde yer alan“Görsel materyaller ve verilerden yararlanarak Türkiye'deki nüfusun dağılışının neden ve sonuçlarını tartışır.”kazanımını ArcGIS 10.1 programı kullanılarak sosyal bilgiler 7. sınıf öğrencilerine öğretilmiştir. Çalışmada, araştırma grubuna Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanılarak ders anlatılmıştır.“Ülkemizde Nüfus”ünitesinin ilgili kazanımından oluşan ön mülakat ve konunun anlatımından sonra uygulanan son mülakat sonuçları değerlendirilerek yorumlanmıştır. Elde edilen verilerin analizindeki istatistiki işlemler SPSS programının 15.0 sürümünde analiz edilmiştir. Nicel veriler eşleştirilmiş örneklem ttesti ile nitel veriler ise frekans (F) ve yüzdelikleri (%) yorumlanarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda uygulama öncesi ve sonrası öğrencilerin başarı düzeyleri arasında anlamlı bir farkın olduğu görülmüştür. Sosyal Bilgiler dersinde Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanımı öğrencilerinin akademik başarılarını yükselttiği sonucuna varılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda öğretmenlere, öğrencilere ve program geliştiricilere tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to determine the effect of using Geographical Information Systems on students's academical success. The study has been applied to 25 seventh grade students studying at Mustafa Kemal Elementary School in Giresun city in 2013-2014 fall semester. The gain of“Students discuss the causes and results of population distribution in Turkey by using visual materials and data.”has been taught to seventh grade social studies students by using ArcGIS 10.1. The results of the pre-interview data obtained before teaching and post- interview data gained after teaching intervention have been analyzed and interpreted. The quantitative data has been analyzed by using paired sample t-test and the qualitative data on the other hand has been analyzed by interpreting frequency (F) and percentage (%). At the end of the study, it was observed a significant difference between the student's level of success before and after teaching. It is concluded that using Geographical Information Systems in social studies class increases the academical success of the students. In line with the results obtained, recommendations have been made to teachers, students and program developers.