Milli Kütüphane YZ. A 801 numaralı mecmua (Transkripsiyonlu metin - İnceleme )
National Library of Turkey periodical numbered YZ. A 801 (Transcriptional text- Examination)
- Tez No: 372401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEYHAN KESİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Milli Kütüphane Yz. A 801, mecmua, eş̕ âr, National Library of Turkey A 801, periodical, poems
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
Bu çalışmanın konusu Milli Kütüphane Yz. A 801 numarada kayıtlı mecmuadır. Eserin müstensihi Bursevi Seyyid Ali'dir. Eserin istinsâh tarihi ise Rebiyülâhir 1019/Haziran 1610'dur. Toplam 117 varaktan oluşan bu eserin 4b-77a varakları arasında 72 varaklık kısımda XV ve XVI. yüzyılda yaşamış şairlerin Türkçe şiirleri yer almaktadır. Metinde 74 şaire ait şiirlerin nazım şekilleri şu şekildedir: 189 gazel, 15 tahmîs 20 tesdîs, 5 müseddes,1 müsemmen, 1 muhammes. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde mecmua hakkında bilgi ve şairlerin şiirlerinin bulunduğu varak numaraları ve nazım şekilleri verilmiştir. İkinci bölümde metnin transkripsiyonlu metni verilmiştir. Sonuç bölümünde yapılan çalışmanın değerlendirilmesi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the periodical which is recorded with the number A 801 in National Library of Turkey. Author of the copyist is Bursevi Seyyid Ali. Rebiyülâhir 1019/June 1610 is the date the book was written. Work consists of 117 sheets. The first 77 leaves Turkish poems of the poet in the 15th and 16th centuries, is located. In the Turkish poems the verse forms of 74 poets are as follows: 189 ghazals, 15 tahmîs 20 tesdîs, 5 müseddes,1 müsemmen, 1 muhammes. Our study consists of two parts. In the first section of magazines and information about where the folio number of poets and poetic forms are given. In the second part of the transcribed text are given text. In the conclusion section of the study are to evaluate.