Kitap tasarımında içerik inşası: Yazar olarak grafik tasarımcı
Building content in book design: Graphic designer as author
  1. Tez No: 372411
  2. Yazar: UMUT ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. TUĞCAN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Yazar Tasarımcı, Müellif, Kitap Tasarımı, Designer as Author, Author, Book Design
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Grafik tasarımcılar tarih boyunca yüzeyin nasıl görüneceği ile ilgilenmişler; her dönemin belirgin özelliklerine sahip biçimsel üsluplar geliştirme ve içeriği aktarma misyonunu üstlenmişlerdir. Postmodern dönem ile birlikte grafik tasarımcılar artık yalnızca birer aracı değil, içeriğin oluşturulma sürecine dahil olan veya bizzat yazan; bununla birlikte kendi sözlerini dünyaya ileten birer yazar olarak da adlandırılmaktadırlar. Kitap Tasarımında İçerik İnşası: Yazar Olarak Grafik Tasarımcı adlı tez çalışmasında, öncelikle yazar olarak tasarımcı tanımının ortaya çıktığı post yapısalcı tartışmalar dönemi incelenmiştir. Ardından içeriğin sanatla biçimlendiği modernizm döneminin adlandırılmamış yazarlık girişimleri konuya dahil edilmiş, son olarak 1960'lardan itibaren içeriğin tasarımcısı tarafından yeniden yazıldığı kitap çalışmaları doğrultusunda yazar olarak tasarımcı tartışması tez boyunca ilerletilmiştir. Türkçe
Özet (Çeviri)
Through the history, graphic designers had dealt with the look of the surface itself. They undertook the mission of mediating the content and developing formal styles inherent every era, which has its distinctive features. Along with the postmodern movement, graphic designers has been referring as not only mediators, but also as authors, who personally choose to involve the process of creating content and transmit their own message. In this thesis titled Building Content in Book Design: Graphic Designer as Author, the period of post-structural debates, where designer as author definition arises is primarily analysed. After that, modernism where the content shaped with art, included in the context of unnamed authorship initiative. Finally, the argument of designer as author has been maintained through the book works from 1960s, which has been rewritten by its designer. İngilizce