George Gershwin'in müzik dili ve eserlerini etkileyen unsurlar
Musical language of George Gershwin and factors affecting his works
  1. Tez No: 372412
  2. Yazar: PELİN GÜRDER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DEMET EYTEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: George Gershwin, Caz ve Klasik Müzik, Rhapsody in Blue, Paris'te Bir Amerikalı, Piyano Konçertosu, Porgy and Bess, Caz, George Gershwin, Jazz and Classical Music, Rhapsody in Blue, An American in Paris, Concerto in F, Porgy and Bess, Jazz
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu araştırmada Gershwin'in yaşamı ve müziği ele alınmıştır. Gershwin'i yorumlayabilmek, bunun için gereken yaşamıyla ilgili kimi sorulara açıklık kazandırmak amacıyla yaşadığı dönem ayrıntılı olarak ele alınmıştır. 20. Yüzyılın başlarında 1898-1937 yılları arasında yaşayan Gershwin, caz ve klasik müziği birleştiren bir üslubu konser salonlarına taşıyarak ün yapmıştır. Gershwin'in müzik tarihindeki yeri bu açıdan büyük önem taşır. Ulusal bir müzik dili yaratmayı amaçlayan besteci, zamanının popüler müziği ile klasik müziği birleştirerek bunu başarmıştır. O dönemde Amerikan halkı Broadway müzikallerine ilgi göstermiş ve caz müziği dinlemeye başlamıştı. Gershwin'in bu girişimini halkın benimsemesiyle birlikte caz ve blues gibi popüler müzik tarzlarının klasik müzik yapıtları içinde kendilerini göstermeleri ve beğeni toplamaları büyük bir ivme kazanmıştır. Gershwin müziği klasik ve popüler olarak ayırmıyordu. Ona göre güzel müzik, güzel müzikti. Bir türe, çerçeveye sığdırmaya çalışmıyordu. Klasik müzik veya cazı ayırmak için de bir sebep düşünmeyerek ikisini birleştirdi. Broadway tiyatrolarında değil, klasik müzik konser salonlarında müziği icra edildi. Yazdığı müzik kimi zaman kötü, kimi zaman iyi eleştiriye maruz kaldı çünkü daha önce yapılmamış bir şeyi yapmıştı. Birçok eleştirmen ve besteci, onun gerçek Amerikan müziğini oluşturduğunu ve buna en iyi örnek olduğunu söylemiştir. Çalışmamızın uygulama bölümünde Gershwin'in tipik özelliklerini taşıyan eserler arasından seçilen dört örnekte bu gelişimin izlerinin nasıl yansıdığı gösterilmektedir. Türkçe
Özet (Çeviri)
The life and music of Gershwin has been handled in this research. The term in which Gershwin had lived has been handled in detail for the purpose of being able to comment and to be able to make clear some questions that are needed in relation to his life. Gershwin, who lived in the beginning of the 20th century between 1898-1937 has great importance from the point of views of the place of gershwin in the history of music by making fame by conveying a tone that unites Jazz and classic music to concert halls. The composer that aimed to create a national language of music, has succeeded in this by uniting the popular music of his time with classic music. American people had shown interest in Broadway musicals in that term and had started listening Jazz music. Emerging of popular music tones like Jazz and blues within classic music compositions and their accumulating likes have earned a great acceleration together with adopting of such infringement of Gershwin by the people. Gershwin had not discriminated music as classic and popular. Beautiful music was beautiful music, according to him. He was not trying to fit a variety into a frame. He united classic music and Jazz music by not considering a reason for discrimination among these. His music was performed not in Broadway theaters, but in classic music concert halls. Music that was composed by him was subjected sometimes to bad and sometimes to good critics, because he had made that was not made before. A lot of criticizers and composers has said that he formed the real American music and he is the best example for this. Four examples that have been selected among the works that carry the typical properties of Gershwin had been shown how these reflect the traces of this development in the our practicing section. Ġngilizce