Prokofiev erken dönem eserlerine genel bir bakış ve ilk üç piyano sonatının irdelenmesi
An overview of the early works of Prokofiev and exploring of the first three piano sonatas
  1. Tez No: 372410
  2. Yazar: BAŞAK GÖREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ASLI TUNCAY
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Prokofiev, Sonat, Piyano, Prokofiev, Sonata, Piano
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Sergei Prokofiev'in, beş yaşında küçük denemelerle başlayıp 1953'te ardında tamamlanmamış eserler bırakarak son bulan, yarım yüzyılı aşan bir bestecilik yaşamı vardır. Bu müzikal yaratıcılık yıllarında birçok opera, bale, sayısız düzenleme ve transkripsiyonlar; solo piyano, solo keman ve solo viyolonsel için konçertolar, sonatlar; şarkı ve romanslar, korolar, marşlar, çocuklar için parçalar, tiyatro ve film müzikleri gibi çok sayıda eser meydana getirmiştir. Bestecinin Piyano Sonatları, oldukça geniş olan piyano repertuvarında çok özel bir yere sahiptir. 18. yy' da Beethoven'ın otuz iki piyano sonatıyla zirveye ulaşan sonat formu, 20. yy' da Alexander Scriabin' den sonra, Prokofiev tarafından tutarlı bir biçimde dikkate alınmıştır. Prokofiev'in eserlerinde klasik bir anlayış ile birleşen modern öğeler, ritmik bir süreklilik içinde birden bire beliren lirik temalar, sıklıkla uygulanan kontrpuan, melodik çizgilerdeki çeşitlilik ve yoğun kromatik pasajlar, yorumcu ve dinleyici için ilgi çeken etkenlerdir. Prokofiev'in bestecilik yaşamını üç dönem şeklinde sınıflandırmak mümkündür: Çok verimli bir gençlik dönemi (1918'e kadar), yurtdışında geçirdiği yılların izlerini taşıyan eserlerin oluştuğu yıllar (1918-1933) ve Sovyetler Birliği'ne geri dönüş (1933-1953). Birinci ve İkinci Dünya Savaşı arasında yaşamış olan bestecinin bir sanatçı olarak kariyeri ve müzikal dilinin gelişimi, içinde bulunduğu çevrenin değişen sosyal koşulları ile çok yakından ilgilidir. Bu çalışmanın birinci bölümünde, Prokofiev'in 1918'e kadar olan gençlik dönemi yaratıcılığı; ikinci bölümünde ise Op.1 No.1 fa minör, Op.14 No.2 re minör ve Op.28 No.3 la minör sonatlarının yapısal analizler ile bestecinin yazı tekniğinde kullanmış olduğu karakteristik özelliklere değinilmiştir. Türkçe
Özet (Çeviri)
Sergei Prokofiev's compositional career spanned over half a century, beginning with little experiments when he was five years old and ending in 1953 with several pieces left unfinished. His musical creativity produced several operas and ballets; countless arrangements and transcriptions; sonatas and concertos for piano, violin and cello; songs and romances; marches, choral music and pieces for children in addition to music for the theater and film. His piano sonatas occupy a place of special importance in the immense piano repertory. Sonata form, which Beethoven's thirty-two piano sonatas had brought to a peak of development in the late eighteenth and early nineteenth centuries (with later contributions by Alexander Scriabin) was a consistent focus of Prokofiev's attention in the twentieth century. Among the factors in Prokofiev's works which are most interesting for both interpreter and audience are the fusion of a classical sensitivity with modern elements, the sudden emergence of lyrical themes from sustained rhythmic textures, the frequent use of counterpoint, great variety of melodic line and intense chromatic passages. It is possible to classify Prokofiev's compositional career into three periods: the highly productive period of his youth (until 1918), the period during which his compositions reflected the influence of his years abroad (1918- 1933) and his return to the Soviet Union (1933-1953). As an artist whose life spanned the period between World Wars I and II, the development of Prokofiev's career and musical language is closely tied to the changing social conditions of his surrounding environment. The first part of this study deals with the period of Prokofiev's youth and creativity until 1918. The second part will focus on the composer's characteristic compositional style through an examination of structural analyses of his first three piano sonatas: Op. 1 in F minor, Op. 14 in D minor and Op. 28 in A minor. İngilizce