Kur'ân-ı Kerîm'de nübüvvet ve mu'cize gerçeği
The reality of miracles and prophecy in Holy Quran
  1. Tez No: 372425
  2. Yazar: SEDAT FİDANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İDRİS ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Allah, prophets, Quran, Hadith, prophecy, miracles, guidance, faith, blasphemy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
İnsanoğlu, yaratılmış bütün varlıklar içinde en önemli konuma sahiptir. Öyle bir özellikte yaratılmıştır ki Allah (cc) ile muhatap olma şerefine nail olmuştur. Allah (cc), insanları kendisine muhatap kılarken insanların arasından özel kişileri seçmiş, emir ve yasaklarını onların vasıtasıyla insanlara bildirmiştir. İnsanoğlu yaratıldığından beri iman ve küfür, hayır ve şer, hidâyet ve dalalet iki zıt kutup halinde süregelmiştir. Nübüvvet, insanoğlunun fıtratında var olan hayır kabiliyetlerini ortaya çıkarmak için var olmuştur. Çünkü nübüvvet, Allah (cc) tarafından insanların arasından seçkin kişilere verilen özel bir görevdir. Dolayısıyla nübüvvet; insandaki imanın, maddi ve manevi kemalin ve hatta cennetle şereflenme mertebesine çıkmanın kaynağı olmuştur. Allah (cc), bütün toplumları semavî dinlerle desteklemiştir. Felsefeciler her zaman önceki felsefecilerin görüşünü çürütmeye çalışırken veya ona alternatif düşünceler ileri sürerken peygamberler her zaman önceki peygamberleri tasdik edici olmuşlardır. Allah (cc), insanların hidâyet üzere yaşaması için peygamberlerle desteklemiştir; ancak tarihi süreçte peygamberlik davasında bulunan yalancı insanlar da ortaya çıkmıştır. Buna paralel olarak insanların önüne kimin gerçek, kimin sahte peygamber olduğu problemi doğmuştur. Âlimler de gerçek peygamberlerin özelliklerini incelemiş ve onların taşıması gereken bazı kriterleri tespit etmişlerdir. Bu kriterlerin başında da peygamberlerin Allah'ın (cc) izniyle mu'cize gösterebilmeleri gelmektedir. Allah (cc), Kur'ân-ı Kerîm'de her peygambere mu'cize verdiğini ifade etmiştir. Burada da mu'cizenin taşıması gereken özellikler problemi doğmuştur. Çünkü mu'cize olağanüstü özellikler taşıyan bir olaydır ve sihir, büyü, keramet gibi olaylar da kısmen olağanüstü özellikler taşımakta veya öyle görünmektedir. Dolayısıyla âlimler mu'cize için başka kriterler de ortaya koymuşlardır. Allah'a inanmayan kimi insanlar da olağanüstü bir olayın gerçekleşmesini mümkün görmemişler ve mu'cizeyi inkâr etmişlerdir. Allah (cc), Kur'ân-ı Kerîm'de son peygamber Hz. Muhammed'e (sav) de Kur'ân-ı Ker'im'i mu'cize olarak verdiğini ve düşünen, akleden, insaf sahipleri için Kur'ân'ın yeterli olduğunu söylemiştir. Kur'ân'ın buna benzer ifadelerine dayanarak Hz. Muhammed'e (sav) Kur'ân dışında başka mu'cize verilmediğini savunanlar olmuştur. Biz de bu çalışmamızda nübüvvet ve mu'cize ile ilgili çeşitli kavramları, mu'cizenin ve nübüvvetin varlığını, mu'cizenin ve peygamberlerin taşıması gereken özellikleri, peygamberlerin insanlık için önemini, Hz. Muhammed'e de (sav) mu'cize verildiğini Kur'ân ışığında ispatlamaya çalıştık. Anahtar kelimler: Allah, peygamber, Kur'ân, hadis, nübüvvet, mu'cize, hidâyet, iman, küfür.
Özet (Çeviri)
Human beings have the most important status of all the creatures created. So highly created, human beings have the honour to have Allah's word. Allah has chosen special people to carry and report His commands and prohibitions among the human beings. Since the creation of mankind, belief and unbelief, good and evil, guidance and misguidance have been two sides men had to face. Prophecy is to help people discover the good in their nature. That is to say, prophecy is a special mission given to special persons by Allah. Thus prophecy; has been the source of faith, of man's material and spiritual maturity and even of being honored with heaven. Allah supported all the communities with heavenly religions. Philosophers have always tried to refute the opinions of previous philosophers or propose alternative thoughts while prophets have always been confirming what the previous prophets declared. God supported people with prophets so that they could live the truths. However, there have been liars declaring themselves prophet during the historical process. In this respect, people come across with the problem of who the true prophet is. Scholars have studied the characteristics of the true prophets and they were able to come up with some certain qualities a true prophet should have. The most previous criterion is the prophets can show miracles with the help of Allah. Allah stated that every prophet has been donated with miracles. However, since miracles and magic or illusion are quite similar, this statement caused another question about what a miracle is. Thus, scholars have put forth other criteria for miracles. People who don't believe in Allah saw the extraordinary events impossible and denied the miracles. Allah explained in Holy Quran that Muhammed is the last prophet, the Holy Quran is a miracle donated to him and it is enough for sane people who can think rationally. With some similar expressions in Quran, some alleged that Mohammad hasn't been given any other miracles. We also study various concepts related to prophecy and miracles, miracles and the existence of prophecy, the characteristics of miracles and prophets, the importance of the prophets to humanity. And we tried to prove Muhammad was given many other miracles in the light of the Qur'an.