Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde öğretmen yetiştiren kurumlar (1876-1920)
Teacher training institutions in the late Ottoman period (1876-1920)
  1. Tez No: 372429
  2. Yazar: GÜLHAN KARABACAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Eğitim, Öğretmen Okulları, Darülmuallimin, Darülmuallimat, Otomastete, Education, Teacer traning collages, Darulmuallimin, Darulmuallimat
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Eğitim tarihi açısından önemli bir yere sahip olan öğretmen okullarının temelleri Tanzimat döneminde atılmıştır. Bu okullar, II. Abdülhamit dönemi ve II. Meşrutiyet döneminde ise yaygınlaştırılmaya çalışılmıştır. Bu kurumlar, Osmanlı Devleti'nde modern eğitim verecek olan öğretmen kadrosunu yetiştirmiştir. 1876-1920 yıllarında öğretmen yetiştiren kurumlar Darülmualliminler ve Darülmuallimatlardır. Darülmuallimin 16 Mart 1848 tarihinde, Darülmuallimat ise 26 Nisan 1870 tarihinde kurulmuştur. Bu okullar, Cumhuriyetin kuruluşuna kadar varlığını devam ettirmiştir. Söz konusu okulların kuruluşu Müslim Gayrımüslim ayırt edilmeksizin bütün Osmanlı tebaasına açık olacak şekilde planlanmıştır. Devlet, bu şekilde gerek eğitimde modernleşmeyi gerekse Osmanlıcılık düşüncesi çerçevesinde azınlıkların ayrılıkçı düşüncelerini ortadan kaldırmayı amaçlamıştır. Bu çalışmada, öğretmen okulları Tanzimat, II. Abdülhamit, I. - II. Meşrutiyet olarak üç ana dönem içinde ele alınmıştır. Bu dönemler içinde bu okullar Darülmuallimin-i Rüşdi, Darülmuallimin-i Sıbyan, Darülmuallimin-i Aliye ve Darülmuallimat başlıkları altında incelenmiştir. Taşra Öğretmen Okulları da ayrı bir başlıkta ele alınmıştır. Osmanlı devletinde eğitim alanında modernleşme sonucu ortaya çıkan bu kurumlar Cumhuriyet dönemindeki eğitim kurumlarına temel teşkil etmiştir.
Özet (Çeviri)
Teacher schools which are very important in terms of education history was establised in Tanzimat reform era. This schools become widespread in 2. Abdulhamid and Constitutional period. This institutions raise competent teachers who were the implementer of the modern education system was trained in Teacher Schools In between 1876-1920, Darülmuallimins and Darülmuallimats are the instutions which raise theacher. Darulmuallimin established at 16 March 1848, Daruülmuallimat establihed at 26 April 1870. This schools existed upto Republican period. The schools were planned for all Ottoman people without distinguihed Muslim or Non-Muslim. In this way, State aimed to modernise the education system and to prevent the minorities' seperalist ideas by using Ottomanism framework In this work, teacher schools are studied within the period of 2. Abdulhamid, I - II Constitutional time. this period of times are investigated under the titles of Darülmuallimin - i Rüşdi, Darülmuallimin-i Sıbyan, Darülmuallimin -i Aliye ve Darülmuallimat.Rural Teacher Schools are taken in to account seperately. The institutions which results after modenization in the field of education, has been the fundamental of Republican period.