Aşağı Büyük Menderes Havzasında yetiştiriciliği yapılan sanayi domatesinin beslenme durumunun belirlenmesi
Determination of the nutritional state of industrial tomato grown in the Down Great Meanderos Basin
  1. Tez No: 372578
  2. Yazar: NUR ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİME SEFEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayi Domatesi, Beslenme Durumu, Besin Elementi İçeriği, Industrial Tomato, Nutrition Status, Nutrient Content
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, Aydın Aşağı Büyük Menderes Havzasında sanayi domatesinin beslenme durumunu araştırmak için yürütülmüştür. Bu amaçla, 39 farklı sanayi domatesi yetiştiriciliği yapılan arazilerden ilk hasat öncesi toprak yaprak ve meyve örnekleri alınmıştır. Toprak örneklerinde pH, CaCO3, elektriksel iletkenlik, bünye, organik madde, toplam N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu ve B analizleri yapılmıştır. Yaprak örneklerinde N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu ve B; meyve örneklerinde ise en, boy, ağırlık ölçümü, sertlik, briks, pH ve titre edilebilir asitlik analizleri yapılmıştır. Araştırma topraklarının tınlı bünyede olduğu belirlenmiştir. Toprakların pH ve CaCO3 içerikleri sanayi domatesi yetiştiriciliği için uygun kabul edilen seviyelerden yüksek iken, toprakların tuzsuz ve organik madde içeriklerinin yetersiz seviyede olduğu belirlenmiştir. Toprakların toplam N, değişebilir K ve Na'un düşük, P, Ca ve Mg değerleri yeterli seviyededir. Toprakların mikro element içerikleri ise %100'ünde yeterli seviyededir. Yaprakların makro besin element içerikleri, arazilerin % 76.92'sinde N, % 48.72'sinde P, % 56.41'i K ve % 56.41'i Ca düşük, Mg içerikleri ise yeterli seviyededir. Yaprakların mikro element içerikleri tümünde Fe, % 61.54'ünde Mn noksanlığı belirlenirken Cu, Zn ve B açısından yeterli seviyededir. Meyvelerin morfolojik analiz sonuçlarına göre meyve kalitesinin sanayi domatesin de istenen kriterlere uygun olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to investigate the nutritional status state of industrial tomato in the lower basin of Great Meanderos. For this reason, soil,leaf and fruit samples were taken from 39 different areas where industrial tomato was grown. pH, electrical conductivity, CaCO3, organic matter, total N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu, and B analyses were done in the soil samples. N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu and B in the leaf; width, length, weight, hardness, brix , pH and titratable acidity analyses in the fruit were done. Soil texture was loam in the research field soils. Soil pH and CaCO3 contents were determined as higher than that of acceptable levels of industrial tomato growing. In addition that, soil organic matter contents were found as insufficient and, salt contents of soils were recorded as low. While Soil total N, exchangeable K and Na values were found at low level, P, Ca and Mg values were obtained at sufficient levels. The micro element values of % 100 soils were found to be adequate. When the macro nutrients contents of the leaves were examined, while 76.92 % of total lands for N, 48.72% of total lands for P, and 56.41 % of total lands for K and Ca levels were found as low, Mg values were sufficient. When the contents of micro-elements of leaves were examined, in all samples, Fe contents were found at low levels. Mn levels of 61.54% of leaves were found as insufficient, but Cu, Zn and B elements were determined as sufficient level. According to fruit morphological analysis results, it was observed that fruits have the desired quality criteria for industrial tomato.