Kırsal yoksulluğun azaltılmasında kırsal turizmin yeri ve önemi: Aşağı Büyük Menderes Havzası örneği
In alleviation of rural poverty in the role and importance ofrural tourism: Lower Büyük Menderes Basin example
- Tez No: 636642
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇEKEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kırsal yoksulluk, kırsal kalkınma, kırsal turizm, Aşağı Büyük Menderes Havzası, Rural poverty, rural development, rural tourism, Lower Büyük Menderes Basin
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Turizm, paradoksal küreselleşme sürecinin hızlı bir şekilde devam ettiği günümüzde, ülkelerin makro ekonomik büyüme ve kalkınma hamlelerinin önemli bir kaynağı olarak görülmektedir. Bununla birlikte küreselleşme, kentleri çarpık ve hızlı bir şekilde döngüsüne sıkıştırmaktadır. Kentlerde artan yoğunluk, birbirini tekrarlayan, sıkıcı, yıpratıcı, baskılı bir yaşamı da beraberinde getirmektedir. Bunun sonucunda da bireyler psikolojik, sosyolojik ve kültürel anlamda kendilerini iyileştirmek; içinde bulundukları düzene, yüklendikleri rollere mola vermek istemektedirler. Bunun için de alternatif tatil türleri ve yerleri arayışı içinde oldukları görülmektedir. Doğanın cazibesi, baskılı kent hayatından yıpranan, taşıdığı tüm endişelerinden kısa bir süre de olsa uzaklaşmak isteyen bireyleri kendisine doğru çekmektedir. Günümüzde, bireylerin yaşam standartlarının ve gelirlerinin yükselmesi ile alakalı ve öze kavuşma ihtiyacı ile de ilişkili olarak, turizm talebinin kırsal alanlara doğru bir eğilim gösterdiği dikkat çekmektedir. Değişen tatil talebi kırsal yörelere de, turistik ürünlerini çeşitlendirme fırsatı vermektedir. Böylelikle kırsal turizm, kırsal yörelerde tarıma dayalı ekonomiyi canlandırmanın, yörede yaşayanların gelirlerini arttırmanın, refah düzeylerini ve yaşam koşullarını iyileştirmenin önemli bir yolu olarak değerlendirilmektedir. Kırsal yörelerde kırsal yoksulluğun azaltılması sürecinde kırsal turizmin etkilerinin araştırıldığı bu çalışmada, Aşağı Büyük Menderes Havzası'nda yer alan Güllübahçe (Gelebeç), Priene, Eski Doğanbey Köyü (Domatia), Avşar (Myus), Bafa Gölü Tabiat Parkı ve Antik Herakleia Kenti yörelerinde kırsal turizmin kırsal nüfusu yerinde kalkındırmanın bir yolu olduğu ve buna bağlı olarak da kırsal yoksulluğu azalttığı sonucuna ulaşılmıştır. Uluslararası bir endişe olarak değerlendirilen kırsalda yoksulluk olgusu, bu araştırmada geniş bir bakış açısıyla ele alınmaya çalışılmıştır. Bireylerin yeteneklerini kullanarak kırsal yoksulluğun mevcut döngülerini kırsal turizm aracılığıyla büyük ölçüde azaltabildikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Tourism is seen as an important source of macroeconomic growth and development moves of the countries, where the paradoxical globalization process continues rapidly. However, globalization is squeezing cities into its cycle quickly and distortedly. Increasing density in the cities brings with it a repetitive, boring, wearing and printed life. As a result, individuals as a way to heal themselves psychologically, sociologically and culturally; They want to take a break from the order and the roles they are in, the roles they are installed. For this, it is seen that they are in search of alternative holiday types and places. The appeal of nature attracts individuals who have worn away from the printed city life and who want to get away from all their concerns even for a short time. Today, it is remarkable that the demand for tourism has a tendency towards rural areas, related to the increase in the living standards and income of individuals and related to the need for self-determination. Changing holiday demand gives rural areas the opportunity to diversify their touristic products. Thus, rural tourism is considered as an important way to revive the agriculture-based economy in rural areas, to increase the income of the inhabitants of the region, to improve welfare levels and living conditions. In this study, in which the effects of rural tourism were investigated in the process of rural poverty reduction in rural areas, in the rural areas of Güllübahçe (Gelebeç), Priene, Eski Doğanbey Village (Domatia), Avşar (Myus), Bafa Lake Nature Park and Ancient Herakleia City in the Lower Büyük Menderes Basin were investigated. It has been concluded that tourism's rural population development in situ reduces rural poverty accordingly. The phenomenon of rural poverty, which is considered as an international concern, was tried to be handled from a broad perspective in this research. It has been determined that individuals can greatly reduce the current cycles of rural poverty through rural tourism by using their skills.