Bazı tohum ön uygulamalarının tatlı biber tohumlarının stres sıcaklıklarında çimlenme ve çıkış performansları üzerine etkileri
Effects of some priming treatments on germination and emergence performances of sweet pepper seeds at stressful temperatures
  1. Tez No: 372609
  2. Yazar: ZAHİDE SÜSLÜOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUSRET ÖZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biber, priming, Prohexadione-Calcium, çimlenme, Pepper, priming, Prohexadione-Calcium, germination
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada priming çözeltilerine ilave edilen Prohexadione-Calcium (Pro-Ca) dozlarının biber tohumlarının düşük sıcaklık ve yüksek sıcaklıkta çimlenme ve fide çıkış performansları üzerine etkileri araştırılmıştır. Tohumlar 0, 25, 50 ve 100 mg.l-1 Pro-Ca içeren 3% KNO3, 2% KH2PO4, ve 10% PEG solüsyonları içerisinde, karanlıkta 25 °C'de 3 gün süreyle prime edildi. Priming işleminden sonra tohumlar saf su ile yıkanıp filtre kâğıdı üzerinde 25 ºC sıcaklıkta 24 saat kurutulduktan sonra 15 ºC ve 35 ºC'de çimlenme ve çıkış testlerine tabi tutulmuşlardır. Uygulama görmemiş kontrol tohumlarına göre, bitki büyüme düzenleyicilerinin gerek varlığında ve gerekse yokluğunda gerçekleştirilen priming uygulamaları genel olarak biber tohumlarında 15 ºC'de çimlenme yüzdesi (FGP), ortalama çimlenme süresi (MGT), çimlenme hızı (G50), çimlenme indisi (GI), çıkış yüzdesi (FEP) ve ortalama çıkış süresinde (MET) önemli iyileşme sağlamıştır. Düşük sıcaklıkta (15 ºC) en yüksek çimlenme yüzdesi (% 85,33) ve en kısa ortalama çimlenme süresi (12,89 gün) 25 mg.l-1 Pro-Ca içeren KH2PO4 çözeltisinden elde edilmiştir. En yüksek çıkış yüzdesi (%94,6) KNO3 + 50 mg.l-1 Pro-Ca uygulamasından elde edilmiştir. Öbür taraftan uygulama görmemiş kontrol tohumlarında 15 ºC'de fide çıkışı yüzdesi %64 olarak gerçekleşmiştir. Yüksek sıcaklıkta (35 ºC) yürütülen çimlendirme testlerinde en yüksek çimlenme yüzdesi (%81,33) 0 mg.l-1 Pro-Ca içeren KH2PO4 uygulamasından elde edilmiştir. Sonuçlar priming ortamına ilave edilecek Pro-Ca'un, tatlı biber tohumlarının düşük ve yüksek sıcaklıktaki performanslarını arttırmada başarılı bir şekilde kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The effects of incorporating Prohexadione-Calcium (Pro-Ca) into the priming solutions on low and high temperature germination and emergence percentage performance of sweet pepper (Capsicum annuum 'İnce Sivri Kıl Tatlı-016') seeds were investigated. Seeds were primed in 3% KNO3, 2% KH2PO4, and 10% PEG solutions containing 0, 25, 50 and 100 mg.l-1 in darkness at 25 ºC for three days. After priming treatment, seeds were washed with distilled water and dried at 25 ºC temperature on filter paper for 24 h, then the seeds were subjected to germination and emergence tests at 15 °C and 35 °C. Priming pepper seeds in the presence or absence of plant growth regulators in general improved final germination percentage (FGP), mean germination time (MGT), germination rate (G50) and germination index (GI), final emergence percentage (FEP), and mean emergence time (MET) compared to nonprimed seeds. Priming seeds in KH2PO4 solution containing 25 mg.l-1 Pro-Ca resulted in the highest germination percentage (85.33%), and the lowest mean germination time (12.83 days) at 15 °C. The highest emergence percentage (94.67%) was obtained from the application of KNO3 + 50 mg.l-1 Pro-Ca treatment. Final emergence percentage was 64% in nonprimed seeds. For the germination test conducted at 35 °C, priming seeds in KH2PO4 solution containing 0 mg.l-1 Pro-Ca resulted in the highest germination percentage (81.33%). The results indicate that inclusion of Prohexadione-Calcium into the priming solutions can be used as an effective method to improve low and high temperature performance of sweet pepper seeds.