Bazı üçgül türlerinde priming uygulamalarının çimlenmeye etkisi
Effect of different priming applications on seed germination of some trifolium species
  1. Tez No: 736492
  2. Yazar: İHSAN EMİRALİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ön tohum uygulaması, çimlenme hızı, çimlenme gücü, çimlenme süresi, üçgül, Pre-seeding, germination rate, germination power, germination time, clover
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Çalışma kapsamında seçilen bazı üçgül tohumlarının [ak üçgül (Trifolium repens), iskenderiye üçgülü (Trifolium alexandrinum), iran üçgülü (Trifolium resipinatum)] en iyi çimlenme koşullarının belirlenmesi için en uygun ön tohum uygulaması (priming) yöntemlerinin bulunması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda tohumlar çimlenme öncesinde 7 farklı ön tohum uygulaması ve kontrolle birlikte 8 farklı uygulamaya tabi tutulmuş ve bu uygulamalar sonucunda çimlenme süresi, hızı ve miktarı tespit edilmiştir. İkinci aşamada kontrollü sera ortamında sürgün ve kök uzunluklarıyla bunların kuru ve yaş ağırlıkları ölçülmüştür. Yapılan araştırma sonucu ön tohum uygulamalarının birçoğunun üçgül tohumlarının çimlenme süresi, hızı ve oranı üzerinde önemli farklılıklar gösterdiği, kontrol grubuna göre önemli avantajlar sağladığı ve tohumların çimlenme performanslarını artırdığı tespit edilmiş olup elde edilen sonuçlar türler arasında ve uygulamalar arasında önemli farklılıklar göstermiştir. Ortalama değerlere baktığımızda çimlenme süresi(gün) açısından sıcak su – mekanik uygulaması (4,01 gün), çimlenme hızı (%) bakımından donma çözülme (%48.66) ve sıcak hava – mekanik uygulaması (%48.66) ve çimlenme gücü (%) bakımından mekanik aşındırma (%59.33) uygulamasında en iyi sonuçlar elde edilmiştir. Sürgün ve kök uzunluklarında İran üçgülü diğer türlere oranla daha iyi performans göstermiştir.
Özet (Çeviri)
It is aimed to find the most suitable pre-seed application (priming) methods to determine the best germination conditions of some clover seeds selected within the scope of the study [White clover (Trifolium repens), Alexandria clover (Trifolium alexandrinum), Persian clover (Trifolium resipinatum)].For this purpose, the seeds are subjected to 8 different applications consisting of 7 different pre-seed applications and control, and as a result of these applications, the germination time, speed and amount were determined.In the second stage, shoot and root lengths and their dry and fresh weights are measured in a controlled greenhouse environment.As a result of the research, it is determined that most of the pre-seed applications showed significant differences on the germination time, speed and rate of clover seeds, provided significant advantages compared to the control group and increased the germination performance of the seeds, and the results showed significant differences between the species and between the applications.When we look at the average values, the best results were obtained in the application of mechanical abrasion (59.33%) in terms of germination power (%), and in the application of freeze-thaw (48.66%) and hot air - mechanical (48.66%) in terms of germination rate, and in the application of hot water - mechanical (4.01 days in terms of germination time (days). Persian clover performed better than other species in shoot and root lengths.