Stiren ile N-izopropilakrilamit ve glisidilmetakrilat'ın kopolimerlerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of styrene with N-izopropylacrylami̇de and glycidyl methacriylate copolymers
  1. Tez No: 372641
  2. Yazar: LÜTFÜ BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ SOYKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Stiren, N-İzopropilakrilamit, Glisidil metakrilat, Kopolimerizasyon, Monomer Reaktivite Oranı, Styrene, N-izopropylacrylamide, Gylcidyl methacrylate, Copolymerization, Monomer Reactivity Ratios
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, Stiren (ST) ile N-İzopropilakrilamit (NIPAM) ve Glisidil metakrilat (GMA)'ın değişik oranlardaki kopolimerleri 1,4-dioksan çözeltisinde %1 oranında AIBN başlatıcısı kullanılarak 70 oC'de %10'un altındaki dönüşümlerde hazırlandı. Kopolimerlerin FTIR, 1H-NMR, 13C-NMR ve Raman spektrumları yorumlandı. Kopolimer bileşimleri elementel analiz ve 1H-NMR spektrumları ile belirlendi. Monomer reaktivite oranları Fineman-Ross (F-R) ve Kelen-Tüdös (K-T) metotlarıyla ve lineer olmayan değişkenlerdeki hata metodu modeli bilgisayar programı RREVM ile hesaplandı. Stiren'den daha büyük r değerine sahip GMA'nın ST'den daha reaktif olduğu görülmüştür. ST/GMA kopolimer sistemi için kopolimer türünün GMA birimlerince daha zengin olduğu alternatif kopolimer yapısında olduğu belirlenmiştir. ST ve NIPAM için r değerleri 1'den büyük olarak belirlenmiştir. ST/NIPAM kopolimer sistemi için kopolimer türünün blok kopolimer yapısında olduğu görülmüştür. Polimerlerin termal kararlılıkları TGA ile belirlendi. Kopolimer bileşimlerindeki stiren oranlarının artması ile kopolimerlerin termal karalılıklarının arttığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, copolymers having various styrene (ST) with N-izopropylacrylamide (NIPAM) and gylcidyl methacrylate (GMA) contents were prepared in 1,4-dioxane solvent using 1%AIBN as initiator at 70 oC with the conversions below of 10%. The FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR and Raman spectra of the copolymers are discussed. The copolymer composition were determined by elemental analysis and 1H-NMR spectra. Monomer reactivity ratios were calculated both Finemann-Ross (F-R) and Kalen-Tüdös (K-T) methods, and a nonlinear error invariable model method with the computer program RREVM. The higher r1 value of GMA confirms the higher reactivity of GMA than of ST. For ST/GMA copolymer system, the copolymer sequence will be of alternating nature with more GMA units. The r1 value of ST is ≥ 1 and the r2 value of NIPAM is ≥ 1. For ST/NIPAM copolymer system, the copolymer sequence will be of block natüre. The thermal stabilities were studied by TGA. Copolymers show a high thermal stability which increases with increasing styrene unit content in copolymers.