Botan Çayı (Siirt)'nda yaşayan Capoeta trutta ve Cyprinion macrostomus'un bazı biyolojik özellikleri üzerine araştırmalar
Investigation on some biological properties of Capoeta trutta and Cyprinion macrostomus living in Botan Stream (Si̇i̇rt)
- Tez No: 372653
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL KARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Botan Çayı, Capoeta trutta, Cyprinion macrostomus, Balık Biyolojisi, Botan Stream, Capoeta trutta, Cyprinion macrostomus, Fish biology
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma, Dicle Nehri'nin en önemli kolu olan Botan Çayı (Siirt)'nda yaşayan C. trutta ve C. macrostomus'un büyüme ve üreme özelliklerinin belirlenmesi amacıyla Şubat 2012 – Şubat 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu çalışmada, C. trutta'ya ait 156 erkek, 157 dişi ve 41 immatür olmak üzere toplam 354 birey yakalanmıştır. Populasyonun erkek/dişi oranı 0.99/1.00 olup, örnekler, 1-9 yaş aralığındadır. Ortalama çatal boy 242.75 mm, ortalama ağırlık ise 191.55 g'dır. von Bertalanffy büyüme parametreleri dişilerde L=742.34, erkeklerde L=719.78 ve populasyonda ise L=740.54mm'dir. Boy ağırlık ilişkisi; W=1E-05*FL3.073 (r=0.995) olup, ortalama kondisyon faktörü 0.91'dir. Gonadosomatik indeks (GSI) değerleri, dişilerde 0.22-7.51 ve erkeklerde ise 0.27-6.81 arasındadır. Fekondite 17.704 olup, ortalama yumurta çapları 0.43-1.08 mm'dir. Üreme, Mayıs-Temmuz ayları arasındadır. Cyprinion macrostomus'a ait 112 erkek, 117 dişi ve 33 immatür olmak üzere toplam 262 birey yakalanmıştır. Populasyonun erkek/dişi oranı 0.96/1.00 olup, örnekler, 1-10 yaş aralığındadır. Ortalama çatal boy 152.11 mm, ortalama ağırlık ise 72.61 g'dır. von Bertalanffy büyüme parametreleri dişilerde L=289.14 ve erkeklerde L=399.80'dir. Boy ağırlık ilişkisi; W=3E-05FL*2.868 (r=0.927) olup, ortalama kondisyon faktörü 0.92'dir. GSI değerleri dişilerde 0.35-7.37 ve erkeklerde ise, 0.31-7.44 arasındadır. Fekondite 20.667 olup, ortalama yumurta çapları 0.46-1.16 mm'dir. Üreme, Mayıs-Temmuz ayları arasındadır.
Özet (Çeviri)
This study was made to aim determination of growth and reproduction features of C. trutta ve C. macrostomus in Botan Stream (Siirt) which the most important branch of Tigris in February 2012-February 2013. It was caught total 354 specimens as 156 male, 157 female and 41 immature belong to C. trutta. Male/female ratio was 0.99/1.00 of researched total C. trutta population and specimens were changed 1-9 age. Average fork length was 242.75 mm and average total weight was 191.55 g. von Bertalanffy growth parameters were made as L¥=742.34 mm at females, L¥=719.78 at males and L¥=740.54 at population. Length-weight relation of C. trutta population was W=1E-05*FL3.073 (r=0.995) and average condition factor belong to population was 0.91. Gonadosomatic index rates were 0.22-7.51 at female and 0.27-6.81 at male. Gonadosomatic index rates were 0.22-7.51 at female and 0.27-6.81 at male. Fecundity were calculated as 17.704. Average egg diameters were 0.43-1.08 mm. Reproduction period is from May to July. It was caught from Botan stream total 262 specimens as 112 male, 117 female and 33 immature belong to C. macrostomus. Female/male ratio was 0.96/1.00 of C. macrostomus population and specimens were changed 1-10 age. Average fork length was 152.11 mm and average total weight was 72.61 g. von Bertalanffy growth parameters were made as L¥=289.14 mm at females and L¥=399.80 at males. Length-weight relation of C. macrostomus population was W=3E-05FL*2.868 (r=0.927) and average condition factor belong to population was 0.92. Gonadosomatic index rates were 0.35-7.37 at female and 0.31-7.44 at male. Fecundity were calculated as 20.667. Average egg diameters were 0.46-1.16 mm. Reproduction period is from May to July.