Bor bileşikleri katkılı poliakrilonitril liflerinin üretimi ve termal özelliklerinin belirlenmesi
Production of polyacrylonitrile fibers containing boron compounds and determination of the thermal properties
  1. Tez No: 372673
  2. Yazar: NURİYE ESENCELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL TİYEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Boraks, Borik Asit, Çinko Borat, Poliakrilonitril Lifleri, Lif Termal Termal Özellikleri, Borax, boric acid, zinc borate, polyacrylonitrile fibers, fiber thermal properties
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tez çalışmasında boraks, borik asit ve çinko borat olmak üzere üç farklı bor bileşiği ilave edilerek, yaş çekim prosesi ile poliakrilonitril lifleri elde edilmiştir. Bor bileşikleri lif yapısına katılabilmeleri için lif üretim prosesi öncesinde hazırlanan lif çekim çözeltisine toplam katı maddedeki oranları % 10 ve % 15 olacak şekilde farklı oranlarda katılmışlardır. Bu bağlamda tek başlarına gösterdikleri etkinin incelemesi için teker teker ve sinerjik etki gösterip göstermediklerinin anlaşılabilmesi için de ikili ve üçlü kombinasyonlar halinde dimetilformamid (DMF) içerisinde çözmek suretiyle çözeltiler hazırlanmıştır. Üretilen liflerin termal özelliklerini analiz edebilmek için diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) ve termogravimetrik analiz (TGA), morfolojik yapının belirlenmesi için taramalı elektron mikroskobu kullanılarak SEM analizleri ve lif yapısında meydana gelen değişikliklerin incelenmesi amacıyla da Fourier dönüşümlü kızılötesi spektrometresi analizleri (FTIR) yapılmıştır ve elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, polyacrylonitrile fibers were produced by the addition of three different boron compounds including borax, boric acid and zinc borate using wet spinning process. Boron compounds were added to spinning solution before fiber production process at different rates of total solids as 10% and 15% in order to connect fiber and boron compounds. In this regard dimethylformamide (DMF) solutions were prepared by dissolving as singly and in combinations of double and triple with the aim of understanding whether there is a synergistic effect. Differential scanning calorimeter (DSC) and thermogravimetric analysis (TGA) were performed to analyze the thermal properties of the produced fibers, SEM analysis was performed for the determination of the morphological structure using the scanning electron microscope and Fourier transform infrared spectrometry analysis (FTIR) was performed in order to examine the changes occurring in the fiber structure and interpreted the results obtained from the analyzes.