Farklı bor bileşikleri katkılı nanolifli tekstil yüzeylerinin üretimi ve termal karakterizasyonu
Production of textile nanostructure with various boron components and characterisation of thermal properties
- Tez No: 482268
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL TİYEK, YRD. DOÇ. HALİL İBRAHİM ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boron, Polymer, Nanofiber, Electrospinning, Thermal property
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Türkiye 885 bin tonluk toplam bor rezervi ile dünya bor rezervinin yaklaşık %73'üne sahiptir ve cevherlerinin kalitesi ile dünyada birinci sırada yer almaktadır. Bor hayatımızı direkt olarak etkileyecek bir şekilde mutfak eşyalarından silah sanayine, tarımdan mikro cerrahi alanına kadar yaklaşık 400 değişik alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Değişen yaşam koşulları ile birlikte insanların tekstil sanayinden beklentilerinde de farklılıklar belirmektedir. Tekstil materyallerinin termal özelliklerinin geliştirilmesi amacıyla, değişik alev geciktirici ve yanmazlık kimyasalları tekstil yüzeyleri üzerine uygulanmaktadır. Bu kimyasalların bor türevlerini ihtiva etmesi, birçok araştırmacının dikkatini çekmiş ve farklı alanlarda kullanılmak üzere bor içeren ürünler üretilmiştir. Bu çalışmada, Türkiye'nin devasa bor rezervinin yeni bir ürünün üretiminde değerlendirilmesi ve borun geleneksel kullanım alanlarına bir yenisinin eklenmesi hedeflenmiştir. Bu çalışma kapsamında, yanmaya karşı oldukça dayanıklı olan bor ve türevleri poliakrilonitril polimeri içerisine farklı oranlarda katılarak termal özellikleri iyileştirilmiş nanolifli tekstil yüzeyi üretmek ve bu yüzeyin özelliklerini incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada üretilen bor ve türevleri katkılı nanolifli tekstil yüzeylerinin yapısal (FTIR SEM_EDX vb.), fiziksel (gramaj, incelik, mukavemet vb.) ve termal (DSC, TGA, LOI, yanma vb.) özelliklerinin belirlenmesi için testler yapılarak bor katkılarının bu özellikler üzerindeki önemi incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Bor, Polimer, Nanolif, Elektrospinning, Termal özellik
Özet (Çeviri)
Our country, Turkey, has 73 percentage of world boron reserve with 885.000 tonnes boron existance and occupies the first place among boron manufacturers by means of boron quality. Boron directly affects our daily lifes by maintaining its usage in manufacturing of some products available in approximately 400 various fields, such as; agricultural, microsurgical, kitchenware products. Demands awaited from textile industry differ by changing living standards. For improving thermal properties of textile materials, different types of fire retardants and imflammable agents are applied on products. Different boron components in these retardants or agents take attention of many researchers and different types of products with boron are produced for various field. Thereby manufacturing of novel textile nanostructures from boron and characterising of these surfaces has great importance. In this study, huge boron reserve of Turkey is evaluated in novel product and it is aimed to contribute to add new one to traditional usage area of boron. This study focuses on production of textile nanostructure by addition of boron with different concentrations into PAN polymeric solutions, manufacture of functional textile structure with developed thermal characteristics and examination of sample characteristics. Textile nanostructures reinforced with boron are examined by means of morfological characteristics via, FTIR, SEM, EDX; of physical specifications via fabric weight, thickness, strength; of thermal properties via DSC, TGA, LOI and burning tests.