Lipazın Trichoderma citrinoviride'den üretimi ve enzimin bazı kinetik özelliklerinin saptanması
Production and determination of some kinetic properties of li̇pase produced by Trichoderma citrinoviride
  1. Tez No: 372788
  2. Yazar: MUHAMMED HASAN AKYIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER CİHANGİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biotechnology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Lipaz, Tirichoderma citrinoviride, Mikrobiyal lipaz üretimi, Lipase, Trichoderma citrinoviride, Microbial lipase production
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada topraktan izole edilmiş yeni bir fungal kaynaktan lipaz üretimi amaçlanmıştır. Lipaz kaynağı olarak, Kocaeli, İlimtepe mevkiinden topraktan izole edilen ve daha sonra 18S rRNA dizi analizi sonucu Trichoderma citrinoviride olduğu saptanan fungus kullanılmıştır. Lipaz üretiminde önem taşıyan üretim ortamı koşulları ile reaksiyon ortam parametreleri incelenmiştir. Çeşitli karbon ve azot kaynaklarının lipaz aktivitesine etkisi incelenmiş, lipaz üretimi için en uygun karbon kaynağının glukoz en uygun azot kaynağının ise pepton olduğu tespit edilmiştir. Karbon kaynağı olarak kullanılan yağlardan ise en uygununun zeytinyağı olduğu tespit edilmiştir. Lipaz üretiminde en uygun inkübasyon koşulları, pH 5.5, sıcaklık 30 ve inkübasyon süresi 4 gün olarak saptanmıştır. Reaksiyon ortamı koşullarında inkübasyon süresinin 30 dakika, inkübasyon sıcaklığının 40 °C ve %1 substrat konsantrasyonunun lipaz üretimi için en uygun koşullar olduğu tespit edilmiştir. Şeker fabrikası atığı olan melasın ucuz karbon kaynağı olarak kullanılabileceği gözlenmiştir. Zengin içerikli ortamla kıyaslandığında sadece melas bulunan ortamdaki lipaz sentezinde düşüş gözlemlense de, maliyetin çok daha ucuz olması bu olumsuzluğu örtmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the production of lipase is aimed from a new fungal source that was isolated from soil. Fungi was isolated from soil locality Kocaeli, İlimtepe. Subsequently it was determinated as Trichoderma citrinoviride by the analysis of 18S rRNA sequence. This microorganism have been used as a source of lipase. In the production of lipase, culture conditions and media components are investigated as important parameters. Various carbon and nitrogen sources are used for lipase activity investigation. For production of lipase glucose was found to be most suitable carbon source and peptone was found to be most suitable nitrogen source. As a carbon source olive oil was found to be the most suitable oil. pH 5.5, temperature 30 °C and incubation time for 4 days was found to be optimal incubation conditions for lipase production. Incubation time for 30 minutes, incubation temperature 40 °C and 1% of the concentration of substrate were found to be the most favorable conditions for lipase production in conditions of the reaction medium. It was observed that molasses, which is the waste of sugar factory, can be used as a cheap source of carbon. Although the lipase synthesis decreases when compared with that of rich synthetic media, the cost of being much lower, offsets this disadvantage.