Tarsus (Mersin) yöresinde odun kömürü yapımında kullanılan türler ve bunun odun kömürü kalitesi üzerine etkileri
In the Mersin (Tarsus) region charcoalused in the construction of the species and that the charcoal on the quality of the effects of
- Tez No: 373051
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İSMAİL DUTKUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Odun kömürü, ağaç türleri, kömür kalitesi, kimyevi analizi, Wood charcoal, types of wood, coal quality, chemical analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu tez çalışmasının amacı Tarsus (Mersin) yöresinde odun kömürü yapımında kullanılan ağaç türlerinin tespit edilmesi ve bu belirlenen ağaç türlerinin odun kömürü kalitesi üzerine etkisinin olup olmadığını belirlemek için yapılmıştır. Araştırma alanı seçiminde Mersin Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içinde odun kömürü yapımının yoğun olduğu alan (Tarsus-Karabucak) tercih edilmiştir. Seçilen bu alanda iki farklı okaliptüs türünden odun kömürü yapıldığı tespit edilmiştir. Teşhisi yapılan bu farklı okaliptüs türlerinin Eucalyptus camaldulensis Dehn. ve Eucalyptus grandis W. Hill olduğu anlaşılmıştır. Tarsus-Karabucak'ta üretilen yakacak odundan yapılan odun kömürlerinden numuneler alınmıştır. FAO (1985)'ya göre odun kömürünün kalitesi; nem içeriği, uçucu madde oranı, kül içeriği, karbon içeriği, fiziksel özellikleri, adsorbsiyon kapasitesine göre belirlenmektedir. Tarsus Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde odun kömürü yapılan sahalardan alınan örneklerin odun kömürü kalitesini belirlemek için Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Laboratuvarında Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirlenmiş TS 1987 standardına göre odun kömürü kimyevi analizi yapılmıştır. Analizde odun kömürü kalitesini belirleyen odunun nem içeriği, uçucu madde oranı, kül içeriği, karbon içeriğinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Analiz sonuçlarına göre farklı okaliptüs türlerden elde edilen odun kömürünün karbon içeriğinin, rutubet, kül ve uçucu madde miktarlarının farklı olduğu tespit edilmiştir. Yapılan kimyevi analizin sonucu odun kömürü yapımında kullanılan türlerin odun kömürü kalitesi üzerine etkisi olduğunu göstermiştir. Tarsus yöresinde odun kömürü yapımında kullanılan ağaç türlerin odun kömürü kaliteleri incelendiğinde odun kömürü kalitelerinin birbirinden çok da farklı olmadığı laboratuvar ortamında yapılan kimyevi analiz sonuçlarından anlaşılmıştır. Odun kömürü kalitesi üzerine kullanılan ağaç türünün etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis is the goal of the Mersin (Tarsus) region wood charcoal used in the production of tree species to be identified, and this set of tree species of wood charcoal on the quality of the impact to determine whether it is made. The research area in the selection of Mersin, the Regional Directorate of Forestry within the limits of charcoal in the construction of the busy areas (Tarsus-Karabucak) have been preferred. These selected areas in two different eucalyptus is the type of wood charcoal is made, have been identified. The diagnosis made this species: E. camaldulensis Dehn. ve E. grandis W. Hill is understood. Two different eucalyptus species obtained from the eucalyptus charcoal's samples were taken. FAO (1985) according to the wood coal quality; the moisture content of volatile matter content, ash content, the carbon content of the physical properties of adsorption capacity is determined according to the. Mersin Regional Directorate of Forestry within the borders of the wood charcoal made in the fields of samples taken charcoal in the quality of to determine the Hacettepe University, Faculty of Science, and Department of Chemistry in the Laboratory of the Institute of Turkish Standards set by the TS 1987 according to the standard of charcoal in chemical analysis was conducted. The analysis of charcoal in determining the. The quality of wood with a moisture content of volatile matter content, ash content, the carbon content is aimed at determining the. The results of the analysis according to different eucalyptus species obtained from the charcoal carbon content, moisture, ash, volatile matter of the quantities of different that have been identified. Made of chemical analysis is the result of charcoal used in the construction of the species of wood charcoal on the quality of the effect of the demonstrated. In Tarsus of tree species used in making charcoal charcoal charcoal Considering the quality of the quality is not so different from each other in the laboratory has been understood from the results of the chemical analysis. On quality of charcoal used has been found to be the influence of tree species.