TiO2 ve boya katkılı tiO2 ince filmlerin elektrokimyasal depolama yöntemi ile üretimi ve karakterizasyonu
Characterization and production of TiO2 and dye doped TiO2 thin films by electrochemical deposition method
- Tez No: 373122
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NALAN ÇİÇEK BEZİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: TiO2, Ag/AgCl, XRD, Elektrokimyasal depolama, TiO2, Ag/AgCl, XRD, Electrochemical deposition
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, TiO2 ince filmler, farklı depolama süreleri ve farklı gerilimler uygulayarak FITO iletken camlar üzerine elektrokimyasal depolama yöntemi ile elde edilmiştir. Kaplamalar farklı gerilim değerlerinde (1 V, 1.1 V, 1.2 V, 1.3 V ve 1.4 V) farklı depolama sürelerinde (5,10,15,20 dakikalarda) elde edilmiştir. Elektrokimyasal depolama işleminde Ag/AgCl elektrot ve kalomel elektrot kullanılmıştır. Elde edilen ince filmlerin kristal yapısı X-ışını kırınım cihazı (XRD) kullanılarak yapılmış ve örneklerin anataz kristal yapısına sahip oldukları görülmüştür. Örneklerin morfolojisi SEM ile incelenmiş ve elde edilen örneklerin yüzey yapılarının uygulanan gerilim değerleri ve kullanılan elektrota göre değiştiği görülmüştür. Örneklerin optik özellikleri UV verileri ile belirlenmiş ve buna göre örneklerin absorbans-dalga boyu ve geçirgenlik-dalga boyu grafikleri çizilmiştir. Absorbans değerinin 10 dakika ve 15 dakika sürelerde yüksek olduğu görülmüştür. 15 dakikadan sonra 20 dakikada bu değerin düştüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the TiO2 thin films were prepared at different voltages and for different deposited times on conducting glass (FITO) by the electrochemical deposition method. The coatings on the substrates were fabricated at different voltages (1 V, 1.1 V, 1.2 V, 1.3 V, 1.4 V) for different deposition times (5,10,15,20 minutes). During the electrochemical deposition processes Ag / AgCl and calomel electrodes were used. The crystal structure of the obtained thin films was created using X-Ray Diffraction device (XRD) and the samples were found to have anatase crystal structure. The morphology of the samples were analyzed through SEM and it was concluded that the surface structures of the obtained samples varied in accord with the voltage values applied and electrodes used. The opticaal properties of the samples were determined through UV data and in accord with this samples' graphs of absorbance-wavelength and transmittance-wavelength were drawn. Absorbance value was observed to be high for 10-minute and 15-minute periods. After 15 minutes, the value was observed to fall.