Samsun Havza ilçesi'nin bdelloid rotifer faunasının belirlenmesi
Terrestri̇al bdelloi̇d roti̇fers in Havza (Samsun)
  1. Tez No: 373194
  2. Yazar: UTKU ARAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bdelloid, Taxonomy, Distribution, Preference
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma Samsun ili Havza ilçesinin karasal bdelloid rotifer türlerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ağustos 2012 ve Mart 2013 tarihlerinde yosun, liken ve ağaç kabuğu olmak üzere toplam 30 örnek toplanmıştır. Toplanan örneklerin inverted mikroskop altında incelenmesi sonucunda 25 takson teşhis edilmiş ve Türkiye için 3 yeni tür (Habrotrocha fusca, Mniobia discophora, Mniobia edmondsoni) kaydı verilmiştir. Ayrıca Mniobia discophora ve Mniobia edmondsoni Asya kıtası için de ilk kayıttır. Yeni kayıt türler haricinde diğer türlerin dünya genelinde kozmopolit bir dağılım gösteren türler olduğu görülmüştür. İncelenen 3000 birey içerisindeki % tür bolluğuna bakıldığında tüm örnekler içerisinde (% 33) ve yosun örnekleri içerisinde (ağaç üzeri:% 37, kaya üzeri: % 42) en yüksek tür bolluğuna Macrotrachela cinsi sahip olurken, liken örneklerinde Mniobia cinsi en yüksek bolluğa (% 56) sahip olmuştur. CA analizi de bdelloid rotiferlerin habitatlara göre dağılımının rastgele olduğunu ve bdelloid rotiferlerin habitat tercihi göstermediklerini ortaya koymuştur. 2013, 46 Sayfa Anahtar Kelimeler : Bdelloid, Taksonomi, Distribution, Preference
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the terrestrial bdelloid rotifers in the town Havza of Samsun province. Thirty samples including mosses, lichens and tree barks were collected from Havza in August 2012 and in March 2013. As a result of the examination of collected samples under inverted microscope, 25 taxa were identified. Three of these (Habrotrocha fusca, Mniobia discophora, Mniobia edmondsoni) are new for Turkish fauna. In addition to, these two species (Mniobia discophora, Mniobia edmondsoni) are new for Asia, too. All the species identified except for the 3 new species show wide distribution. When we look at the abundance (%) of bdelloid species in 3000 individual, we can see while Macrotrachela has the highest abundance in all the samples(% 33) and just in moss samples (moss on three: % 37, moss on rock: % 42), Mniobia has the higest abundance (% 56) in lichen samples, too. CA analysis showed that bdelloid rotiferler randomly distribute in habitats, and they do not exibit any habitat preference. 2013, 46 Pages