Çanakkale ilinde görev yapan öğretmenlerin emeklikiğe hazırlık eğitimine ihtiyaçları
  1. Tez No: 37351
  2. Yazar: R. CENGİZ AKÇAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMİNE AKYÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Emeklilik, Eğitim psikolojisi, Yaşlılar, Çanakkale, Öğretmenler, Pension, Education psychology, Aged, Çanakkale, Teachers
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
Özet
ÖZET Bu araştırmanın genel amacı, Çanakkale ilinde çalışan emekli adayı öğretmenlerin emekliliğe hazırlık eğitimine olan ihtiyaçlarının belirlenmesidir. Bu amacı gerçekleştirmek için de emekli adayı öğretmenlerin emekliliğin çeşitli yönlerine ilişkin düşünce ve kaygıları saptanmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından literatür taraması ile hazırlanan ve Çanakkale i- 1 i nde çalışan 782 emekli adayı öğretmene gönderilen ve öğret menlerin 537 'sinden geri dönen anketler vasıtası ile elde e- dilen' verilerin analizinde frekans, yuvr.de, ortalama, varyans analizi ve t- testi teknikleri kullanılmıştır. Emekli adayı öğretmenler, emeklilikteki sağlık ve psi- ı kolojik konu-1-ar hakkındaki kaygılarını genellikle“az”, sosyal hayatla ilgili kaygılarını ise“orta”olarak belirtmişlerdir. Katılanların % 65 ' i emekli olunca çalışmayı düşünmekte. Ancak ne tür bir işte çalışacakları hakkında kesin kararlarının ol madığı söylenebilir. Emeklilik dönemindeki boş zamanlarda ge nellikle mesleklerinden uzak, daha hafif ve az çaba gerekti ren, pasif boş zaman etkinlikleri tercih edilmektedir. Katılanlar, emeklilik dönemindeki ekonomik sorunlar hakkındaki kaygılarını genellikle orta düzeyde belirtirlerken kendilerini emekliliğin tüm yönlerine ve sorunlarına orta de recede hazır hissettiklerini ifade etmişlerdir. Emeklilik so runlarına bakış açılarını cinsiyet değişkeni, yaş ve kıdem de y işken ler. ine göre deha fazla etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSRACT The aim of this research is to determine the educatio nal needs of preparation for retirement programs for teachers in Çanakkale who are coming up for retirement. The realisati on of this goal was defined by the thoughts and worries of these teachers about various aspects relating to retirement. A survey model was used for this research. A question naire was prepared by the researcher based on the literature of this subject and was sent to 782 teachers who work in Ça- nakkale. 537 questionnaires were returned. Frequency, percen tage, mean, analysis of variance and t- test techniques were used in the analysis of the data obtained from the question naires. The respondents expressed their worries about health and. psychological matters in retirement as“few”and about social life as“middling”..65 percent of total respondents thought about working when they retired. But they couldn't de cide which job they would do. These teachers generally prefer ed leisure activities urelated to their jobs, which were light require little effort and were passive. The respondents defined their worries about economical problems in retirement as“middl ing”. The teachers stated that they considered themselves reasonably ready for all the prob lems of the retirement. The sex variable affected their view point about retire merit problems more than age or seniority. -XII-