İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel değişmeye ilişkin görüşleri
The teachers' ideas about the organizational change who are working in primary school
- Tez No: 235153
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AYPAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel değişme, gelişme, yenileşme, örgüt, öğretmen gör, Organizational Change, development, Innocation, organization, Teachers opinions
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüzde her şey hızla değişmektedir. Farkında olduğumuz ya da olmadığımız, görebildiğimiz ya da göremediğimiz, bildiğimiz ya da bilmediğimiz tüm varlıklar değişmektedir. Çevremizdeki koşullar ve ortama tam alışmak üzereyken yeni bir şok ve sürprizle karşı karşıya kalınmaktadır. Bu nedenle değişme, insanların günlük yaşantısının bir parçası, doğal bir süreci haline gelmiştir.Günümüzde değişme, örgütlerde de kaçınılmaz ve hayati bir kavram haline gelmiştir. Çünkü örgütler çevreyle sürekli etkileşim halindedir. Çevrede meydana gelen değişiklere yabancı kalamaz.İnsanlar her alanda olduğu gibi çalışma hayatında da bir takım değerlere sahip olurlar. Bu değerler, çalışanlara, örgütün amaçlarına ulaşma çabalarında neyin doğru ve uygun, neyin yanlış ve uygun olmayacağı konusunda rehberlik eder. Örgütlerde başarılı bir değişme için çalışanların birtakım değerleri değiştirmeleri gerektiği bilinen bir gerçektir. Ancak, çalışanların sahip oldukları değerlerin değişmeye direnç ile bir ilişkisi olup olmadığı bilinmemektedir.Bazı toplumların bilgi toplumuna geçtiği bazılarının da geçiş sıkıntıları yaşadığı günümüzde ?eğitim örgütleri? merkezdeki yerini korumaktadır. Bu düşünceden hareketle bu araştırmanın amacı, Çanakkale ilinde İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel değişmeye ilişkin görüşlerini tespit etmektir.Araştırmanın evrenini Çanakkale ilinde ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Örneklemi ise 300 öğretmen oluşturmaktadır. Yapılan çalışmada ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel değişmeye ilişkin görüşleri hazırlanan anket ile araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Everything changes all the time. All objects that we have noticed or we haven?t noticed, we can see or we can not see, we know or don?t know are changing. We may come face to face with a new shock and a surprise when we are about to get used to conditions in our environment. Because of that, change has become a part of people?s daily life.Today, change has become a vital reality in organizations too. Because organizations are always in interaction with the environment. They can not be unfamiliar to the changes in the environment.People have some values in work life like in the other areas. These values guide workers about what is right and convenient or what is not right and inconvenient in organizations? effort about achieving aims. Neccesity of changing some values for a successful changes by the workers is a known reality. But, it is not known either the workers? values have resistance to the change or not.Education organizations are still important nowadays when some societies have problems about going into science society. So the aim of this search is to find out the teachers? ideas about the organizational change who are working in Çanakkale? s primary schools.Teachers who are working in Çanakkale?s primary schools made out the universe of the search. 300 teachers have formed the sample. The ideas of the primary school teachers about the organizational change have been searched by this study.