Understanding chicana feminism: The feminist elements in Sandra Cisneros's the house on Mango street
Chicana feminizmini anlamak: Sandra Cisneros'un Mango sokağı'ndaki ev adlı romanındaki feminist ögeler
- Tez No: 373564
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİME GÜL KOÇSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, American Culture and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Chicana Feminizm, Sandra Cisneros, Mango Sokağı'ndaki Ev, ırk, sınıf, toplumsal cinsiyet, cinsiyet, Chicana Feminism, Sandra Cisneros, The House on Mango Street, race, class, gender, sexism
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tez Sandra Cisneros'un (1954) Mango Sokağı'ndaki Ev (1984) adlı romanını Chicana Feminizm ışığı altında incelemeyi hedeflemektedir. Chicana Feminist düşünce, 1960'lardaki“Yurttaşlık Hakları Hareketi”sonucunda ortaya çıkan Meksika asıllı Amerikan halkının başlatmış olduğu Chicano Hareketi'ndeki aşırı erkek egemen yapılanmaya karşı doğmuştur. Genel olarak cinsel ayrımcılığa karşı duran Chicana feministleri tüm Meksikalı Amerikalıları etkileyen ırk ve sınıf sorunlarından da kopmamışlardır. Bunların yanı sıra beyaz kadınların yürüttüğü feminist hareketinde renklerinden dolayı kendilerine yer bulamayan Chicana feministleri, aynı zamanda ırkçı cinsiyet ayrımcılığına karşı da duruş sergilemişlerdir. Bu tez çalışmasında Amerikan edebiyat akımına giren ilk Chicana feminist yazar olan Sandra Cisneros'un Mango Sokağı'ndaki Ev adlı romanındaki ırk, sınıf ve cinsiyet sorunları feminizm ışığı altında incelenecektir. Chicago'nun banliyösünde baskıcı ataerkil toplumdaki kadın ve erkek duruşlarının, cinsiyet, ırk ve sınıf sorunlarının anlatıldığı roman Chicana Feminizminin etkili bir örneğidir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine Sandra Cisneros's (1954) The House on Mango Street in the light of Chicana Feminism. Chicana Feminist thought has emerged as a consequence of male dominated structure of Chicano Movement, which is a product of Civil Rights Movement in 1960s. Chicana feminists, who are against the sexism in Chicano Movement, also carry the spirit of nationalistic discourses. Chicana feminists, who are the product of Brown society, cannot find a place for themselves with the White feminists, so they stand against racist sexism as well. In this thesis the issues of race, class and gender will be examined in terms of Chicana Feminism in Sandra Cisneros's, who is the first Chicana writer entered the American mainstream, The House on Mango Street. This novel, which deals with the issues of female and male roles in a male dominated society, race, class and gender in a Chicago barrio, is an effective sample of Chicana Feminism.