1302 (1885/1886) tarihli Mesele-i Mısriyye defteri (Çeviriyazı ve değerlendirme)
The Record of Egypt Matter Dated 1302 (1885/1886)
  1. Tez No: 373575
  2. Yazar: FATİH ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, İngiltere, Mısır, Sömürgecilik, İşgal, Ottoman Empire, England, Egypt, Colonialism, Occupation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 411
Özet
Osmanlı Devleti'nin hâkimiyetindeki Mısır, 19. yy'da hızlanan sömürge yarışı neticesinde İngilizler tarafından işgal edilmiştir. Bu duruma diğer Avrupalı devletlerin tepkisi de farklı olmuştur. İngiltere'nin işgalinden sonra Mısır'ın tahliyesi için görüşmeler başlamıştır. Görüşmelere ait yazışmaların kaydedildiği 1885 (H.1302) tarihli defterin meseleye dair bilgiler vermesi onu önemli kılmaktadır. Osmanlı Devleti'nin son dönemindeki gelişmeler günümüzü etkilediği gibi geleceğimizi de etkileyecektir. Bu bakımdan defterin çeviri-yazı ve değerlendirilmesinin yapılması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Egypt, which was under the domination of Ottoman Empire, was occupied by England as a result of accelerating colonial race in the 19th century. The reactions of the other European countries to this situation were several. After the occupation of Egypt by England, some discussions emerged for the eviction of Egypt. The record dated 1885, which included the correspondences about the discussions, gives information about the Egypt matter, which makes it important. The developments of Ottoman Empire in its latest period, will affect our future as they have affected modern-day. In this respect, it is important to be made the record's translation and evaluation.